Friday, March 10, 2023

Melawan "RASUAH" itu Dendam??


 Melawan "RASUAH" itu Dendam??

Saya meneliti kritikan dilontarkan oleh Saudara Wan Saiful yang menuduh Perdana Menteri Malaysia sebagai seorang "pendendam" apabila beliau dan sekutunya dihadapkan ke mahkamah, atas dakwaan "RASUAH" . Bagi saya ia adalah ucapan yang bersifat marah dan gambaran kepada keadaan beliau pada ketika itu yang tertekan dengan pembongkaran demi pembongkaran dilakukan SPRM. 

Beliau menyifatkan penahanan dan pendakwaan pimpinan utama Bersatu dalam kes "RASUAH" ini dilihat sebagai tindakan balas dendam, adalah jelas terpesong dan dangkal. Mana mungkin sesuatu yang tidak mempunyai bukti boleh dijadikan asas bagi sesuatu kes itu dibuka di mahkamah.

MUKHRIZ - USAH RETORIK MENGENAI KXP, HENTI UMUM PROJEK MEGA YANG TAK MENJADI. BAIK SANUSI TUMPU SELESAI MASALAH RAKYAT


 Penjelasan dan nasihat DS Mukhriz berkenaan Kulim Airport (KXP)

KENYATAAN PRESIDEN PARTI PEJUANG TANAHAIR
AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI JITRA
 
“USAH RETORIK MENGENAI KXP, HENTI UMUM PROJEK MEGA YANG TAK MENJADI. BAIK SANUSI TUMPU SELESAI MASALAH YANG SEMAKIN MEMBEBANKAN RAKYAT.”
 
1. Saya merujuk kepada jawapan yang diberikan oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Muhammad Sanusi bin Md. Nor kepada soalan saya berkenaan bayaran deposit untuk pengambilan tanah bagi tujuan Kulim International Airport (KXP) yang sepatutnya dibayar oleh pihak Kumpulan ECK. YAB Menteri Besar telah menyatakan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah pada November 2021 bahawa Kumpulan ECK akan membayar lebih RM2.0 bilion untuk tujuan itu. Bagaimanapun, saya mendapat pengesahan bertulis daripada Kerajaan Negeri bahawa Kumpulan ECK sehingga kini tidak membuat sebarang bayaran kepada pihak KXP Airportcity Holdings Sendirian Berhad (KXPACH) mahupun Kerajaan Negeri.
 
2. Sebagai latar belakang, pada Januari 2020 kawasan tanah seluas 3,982 hektar di Sidam Kiri, Kedah telah dikenalpasti sebagai sesuai untuk dibangunkan sebuah lapangan terbang kargo antarabangsa serta kawasan perindustrian berkaitan sektor penerbangan, logistik dan pengeluaran.
 
3. Setelah Kerajaan Negeri Kedah bertukar tangan dari Pakatan Harapan kepada Perikatan Nasional pada Mei 2020, beberapa ketetapan utama berkenaan KXP telah diubah. Antara lain, pada 2 Ogos, 2021 Kerajaan Kedah telah menandatangani perjanjian perkongsian dengan Kumpulan ECK untuk membina lapangan terbang KXP itu. Sebuah syarikat bertujuan khas, yang mana Kumpulan ECK memiliki 80 peratus ekuiti, telah ditubuhkan.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...