Monday, July 9, 2018

Mujahid tolak saranan Zainuddin tutup sekolah tahfiz

Mujahid berkata, penambaikkan membabitkan tahfiz tidak memerlukan sekolah berkenaan ditutup.

PETALING JAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa hari ini menolak cadangan bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin agar menutup semua sekolah tahfiz yang didakwanga tidak memberi masa depan kepada generasi baru umat Islam.

Ahli Parlimen Parit Buntar itu sebaliknya berkata, Zainudin yang merupakan “orang lama” sepatutnya membuat “homework” dan melihat sumbangan para huffaz.

“Ada para hafiz yang menjadi imam dan pada waktu yang sama berkarier. Darul Quran Jakim itu sebenarnya untuk melahirkan orang yang bukan sahaja huffaz tapi juga profesional,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.

Kajian ambil kira isu bahasa Melayu sebelum iktiraf UEC - Maszlee

Kementerian Pendidikan tidak akan mengadaikan bahasa Melayu dan akan melakukan kajian holistik sebelum membuat sebarang keputusan berhubung pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC), kata Menterinya Dr Maszlee Malik.

Katanya meskipun terdapat cadangan untuk mengiktiraf sijil itu sebagai antara syarat kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) namun beliau tidak mahu membuat keputusan terburu-buru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...