Tuesday, July 24, 2018

Bolehkah BN menang PRK Sungai Kandis?

 Bolehkah BN menang PRK Sungai Kandis?
SHAH ALAM - BN ada sebab kukuh untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis.

Bagi Ahli Majlis Tertinggi Umno Khaidirah Abu Zahar berkata, meskipun menyedari BN merupakan calon 'underdog' pada PRK kali ini namun jelasnya, BN tidak mudah menyerah kalah.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Dira berkata, PRK kali ini waktu paling sesuai untuk BN 'test market'.

"Kita tahu sekarang kalau campur jumlah undi pada PRU lalu menunjukkan ia memihak kepada PH.

"Tapi kenapa BN bertanding, kerana ia merupakan waktu sesuai dan permulaan yang baik untuk kita lihat bagaimana kesan penerimaan rakyat pada parti selepas PRU14," katanya dalam Program Ruangan Diskusi N49 berjudul isu ‘Janji dan Orang Muda’sebentar tadi.

Beliau berkata demikian ketika ditanya moderator Datuk Mohd Irwan Rizal adakah BN mampu memenangi PRK kali ini.

Kerajaan disaran mulakan sesi sekolah jam 8 pagi

DUN KELANTAN | Kementerian Pendidikan disaran mencontohi kerajaan Kelantan dengan melewatkan sesi persekolahan selama 30 minit.

Sekolah-sekolah bawah Yayasan Islam Kelantan (YIK) kini bermula pukul 8 pagi, berbanding 7.30 pagi di sekolah kelolaan kementerian.

Exco Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Teknologi Maklumat negeri, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, pendekatan yang diambil sejak tiga tahun itu mendapat respon positif ibu bapa.

"Waktu tersebut lebih sesuai kerana memberi ruang lebih selesa kepada ibu bapa sekali gus mengelak suasana kelam kabut aliran trafik pada waktu pagi.

"Pertemuan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan disusuli pertemuan barisan exco dengan menteri-menteri berkaitan bidang tugas masing-masing," katanya ketika menjawab soalan tambahan Abdul Rahman Yunus (Pas-Pasir Tumbuh) dalam sesi soal jawab sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kota Bharu, hari ini.

Salahuddin setuju elaun MP 'malas' dipotong, tapi...

Salahuddin setuju elaun MP 'malas' dipotong, tapi...


Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub bersetuju dengan cadangan bekas menteri Tan Sri Rais Yatim agar memotong elaun anggota parlimen yang "malas" hadir persidangan.

Beliau juga setuju agar nama anggota parlimen yang dimaksudkan disiarkan.

Namun, Salahuddin berkata, cadangan Rais itu hanya perlu dikenakan kepada anggota parlimen yang tidak hadir tanpa alasan yang kukuh.

"Ya, itu saya setuju (dengan cadangan Rais)," katanya mengulas kenyataan Rais di Twitter berhubung kekurangan korum di Dewan Rakyat hari ini yang menyebabkan persidangan terpaksa ditangguhkan seketika.

"Kalau mereka benar-benar anggota parlimen yang tidak bertanggungjawab, sengaja ponteng parlimen, tanpa alasan yang kukuh, menjadikan jawatan anggota parlimen sebagai untuk memenuhi kehendak peribadi, tidak datang parlimen, tidak bahas, itu saya rasa munasabah untuk parlimen sendiri ambil tindakan.

"Kalau ada pemotongan elaun, terpulang kepada peraturan parlimen," katanya.

Adun Pas Jengka guna mimbar khutbah dakwa AG, Ketua Hakim , Menteri Agama mesra LGBT

Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pas mendakwa Peguam Negara,Ketua Hakim Negara dan Menteri Agama berkemungkinan akan membuka ruang kepada tuntutan golongan Lesbian, Gay, Biseseksual,Transeksual (LGBT) di negara ini.

Wakil Rakyat Dun Jengka Shahril Azman Abd Halim dalam satu khutbah Jumaat yang diadakan di Masjid Matrikulasi Jengka, Pahang pada 13 Julai lalu, mendakwa, institusi kehakiman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, sudah ‘mesra LGBT’, jika perkara itu berlaku ia ‘wabak’ yang sangat membimbangkan di negara ini.

Beliau dipercayai merujuk kepada pelantikan dikalangan bukan Islam, Peguam Negara Tommy Thomas dan Ketua Hakim Negara Tan Sri Richard Malanjun.

Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri hari ini disandang oleh Datuk Muhajid Yusuf Rawa yang juga Naib Presiden AMANAH.

Dakwaan Shahril Azman diucapkan pada minit 5.30 saat pada durasi video 22.06 saat itu yang rakaman video pada khutbah beliau dan turut dimuat naik di dalam facebooknya.

Tular notis penutupan Klinik 1Malaysia pula.. ini jawapan KKM

Tular notis penutupan Klinik 1Malaysia: KKM dalam proses naik taraf Klinik Komuniti, Klinik Kesihatan


Tular notis penutupan Klinik 1Malaysia: KKM dalam proses naik taraf Klinik Komuniti, Klinik Kesihatan 

Penularan notis penamatan perkhidmatan Klinik 1Malaysia di sekitar Lembah Kelang susulan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) belum memuktamadkan dan memberikan arahan kepada 347 buah Klinik 1Malaysia yang kini dikenali sebagai Klinik Komuniti.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan hari ini berkata, kementerian buat masa ini masih dalam proses semakan dan untuk menaik taraf beberapa Klinik Komuniti kepada Klinik Kesihatan.

Selain menempatkan lebih banyak Pegawai Perubatan dan PegawaiFarmasi serta Pembantu Pegawai Farmasi ke Klinik Komuniti secara berperingkat.

Selain dalam perancangan menutup beberapa Klinik Komuniti yang memenuhi syarat tertentu.

“Diantara kriteria yang diteliti untuk cadangan penutupan adalah jumlah kedatangan pesakit rendah, keberadaan fasiliti kesihatan lain yang berdekatan sewa atau kos operasi yang tinggi,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Dr Noor Hisham lagi, keputusan kementerian akan dibuat dalam waktu terdekat dan KKM katanya, akan memberi jaminan bahawa proses penutupan klinik yang berkaitan di bawah penjenamaan semula itu akan dijalankan dengan tertib bagi menjamin kelangsungan perkhidmatan kesihatan yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat.

Apabila Dr. Rozaimi menyakat penyokong PAS yang backup Hadi..!


Ramai penyokong PAS marahkan saya berkenaan posting saya semalam tetapi mereka hanya mampu memaki hamun saya saja. Soalan saya mudah saja iaitu berkenaan konsisten. Jika mereka kata bantahan mereka terhadap pengiktiran UEC disebabkan ia buruk maka saya perlu tanya 2 soalan:

1. Bagaimana jika melaksanakan semua manifesto pada waktu ini memburukkan ekonomi negara? Adakah masih wajar ditunaikan atau boleh ditangguhkan sekejap sehingga waktunya sesuai?

2. Jika mengiktiraf UEC buruk (selagi lagi saya tegaskan saya tidak pro UEC), kenapa PAS setuju dengan pengiktirafannya sewaktu PRU 13 dan dimasukkan dalam buku jingga?

Apabila modal salah lapor media dijadikan bahan bantai menteri PHSemalam tular artikel MalayMail berkaitan YB Timbalan Menteri Pendidikan.

Dalam artikel berkenaan, dikatakan bahawa kerajaan akan isytihar Peminjam PTPTN yang gagal bayar sebagai muflis.

Ini adalah tidak benar sama sekali dan laporan yang tidak bertanggungjawab!!

Saya berada didalam parlimen semalam semasa YB Timb Menteri Pendidikan menyampaikan hujahan kepada pertanyaan YB Baling. Antaranya adalah seperti berikut;

Dato' Sri Abdul Azeez bin Abdul Rahim [Baling]
Nyatakan mengapakah penghutang PTPTN yang ingkar membayar balik hutang dikeluarkan daripada senarai hitam imigresen.

Apabila Tuanku Sultan Perak bertitah jangan jadi seperti LEBAI MALANG & PAK PANDIR


Kelmarin mendengar titah Ucapan Sultan Perak, Dr Nazrin Shah, pesanan khasnya dalam pertemuan dengan GPMS( Gabungan Pelajar Melayu Semenannjung), teguran Sultan Nazrin kelmarin sungguh halus dan Tajam Menyentuh Soal Melayu..

Kalau Kita Dengar Titan Sultan Nazrin, hat Melayu, Kelompok Ashabiyah hat nak buat Demo,hat bantah Peguam Negara dan Ketua Hakim dikalangan bukan Melayu.. Persatuan Mahasiswa Islam hat kononnya nak pertahan Melayu, tentang UEC patut rasa Malu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...