Tuesday, March 24, 2020

Covid19 - Disebabkan ada pesakit yang menipu, semua masyarakat tanggung natijahnya..

(12am: satu family dtg ke klinik kerana si ibu demam )..suhu bdn 38.5'


(dikaunter jururawat)
Jururawat: puan ada contact dgn mana pesakit yg positif covid19 sblm ni?
Pesakit: tiada
Jururawat: ada membuat lawatan ke luar negara dlm mase terdekat?
Pesakit : tiada
Jururawat: ada pergi ke mana2 perhimpunan sebelum ni?
Pesakit: tiada..sy demam sudah 3 hari.. demam biase je.. sy nk jumpe doktor je pun susah ke?.

(Dlm bilik doktor)
Doktor: yer puan sakit apa?
Pesakit: sy demam doktor.. jiran saya baru balik dari luar negara.. skrg dia dekat hospital positif covid19..lepas dia blk dr luar negara saya ade pergi ke rumah dia..
Doktor: kenapa puan blh msk dalam bilik saya..jururawat tak ade buat screening ke kat luar?
Pesakit: ada.. tp saya tak cakap pasal jiran saya tu.. nanti org lain dengar bising pulak kat luar..
Doktor: puan boleh keluar.. klinik bukan tempat untuk selesaikan masalah puan..kami tiada alat untuk cek samaada puan positif ke tidak.. sila pergi ke saluran yg betul..

Kenapa perlu menipu..skrg byk tempat dh kamu pegang.. tombol pintu
.kerusi..meja .. kaunter daftar...semua tmpt kami kene disinfact.. nanti kami dgn doktor2 skali kene kuarantin..

TABUNG HARAPAN MALAYSIA : Apa yang walaun bisingkan pula sekarang nie?Sehari dua ni aku tengok ramai walaun yang membangkitkan dan secara tak langsung mempertikai akan tadbir urus dana Tabung Harapan Malaysia yang dilancarkan pada 30 Mei 2018 oleh PM7 Tun Dr. Mahathir. 

Untuk pengetahuan walaun, tujuan tabung ini adalah sebagai satu wadah untuk rakyat membantu negara dan menerima derma rakyat bagi mengukuhkan kewangan kerajaan. Ianya dilakukan setelah melihat kesediaan rakyat untuk menderma kepada kerajaan bagi mengurangkan hutang negara atau dengan kata lain kurangkan HUTANG 1MDB.

Tabung Harapan Malaysia secara rasminya ditutup pada 14 Januari 2019 dan Lim Guan Eng, Menteri Kewangan ketika itu telah mengumumkan kutipan keseluruhan adalah berjumlah RM205,491,219 termasuk faedah yang diperoleh daripada akaun amanah di mana sumbangan itu telah didepositkan.

Patuhi Arahan, Yang Penting Duduk Dalam Rumah.. Untuk Elak Bencana Lagi Kritikal..!

#COVID-19 UPDATE : MALAYSIA

1) Kes jangkitan atau positive COVID-19 ialah 1,518 kes. Hari ini mencatatkan 212 kes baharu (6.00 ptg). Kematian sudah 14 org.

2) ICU dikatakan 57 org (27 guna ventilators). So trend nya tidak menurun dan ia sgt mirip dgn apa yg berlaku pd Italy. Jika taknak terus jd mcm Italy, kita perlu agresif ikut cara Korea Selatan. Itu bg kerajaan.

3) Bagi rakyat, tolg ikut MCO, kekalkan SD jika terpaksa keluar ke kedai. Klau boleh tu toksah keluar lah. Dok rumah.

4) Pada yg dok menulis dan masih menafikan kita hampir ikut Italy dan dok bg harapan palsu, aku cdgkan rentikanlah. Bagi worst scenario agar semua hati2 bukan nak suruh panik. Klau ikut panik dah pakat buat "panic buying", pakat panik serbu balai pollis dan dah pakat panik balik kpg. Jgn pakat EXICITED langgaq pejabat KWSP sudah la...!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...