Thursday, May 3, 2018

Kempen PRU14 di Kedah bertukar buruk


Melissa Darlyne Chow
| May 2, 2018


Pemerasan calon, bakar bendera PKR dan cuba mengelirukan pengundi dengan bendera parti berbeza hanya sebahagian daripada kejadian yang berlaku.

Teh (kanan) dan seorang ahli DAP memegang laporan polis dan gambar bendera PKR terbakar.

ALOR SETAR: Semakin mendekati hari pengundian, kempen pilihan raya di Kedah bertukar buruk dengan beberapa kejadian dilaporkan.

DAP Kedah mendakwa ada cubaan mengelirukan pengundi di negeri itu dengan menaikkan bendera DAP di beberapa kawasan dan bendera PPBM di beberapa kawasan lain.

Ketua DAP negeri Tan Kok Yew berkata bendera dinaikkan di beberapa kawasan seperti Kubang Pasu, Kuala Kedah dan Alor Mengkudu di Alor Setar.

“Semua orang tahu roket (DAP) dan bunga raya (PPBM) direhatkan pada pilihan raya kali ini, jadi siapa bertanggungjawab menaikkan semua ini?

“Kami mengesyaki ini cubaan untuk mengelirukan pengundi. Kami menurunkan bendera-bendera yang kami temui,” katanya di pusat operasi Pakatan Harapan (PH) hari ini.

Isu Tian Chua - Tengok KELAKU SPR.. apa cerita selepas p/raya..

Tian Chua hanya boleh cabar SPR lepas PRU, kata SPR


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhujah menghalang Tian Chua mengambil tindakan undang-undang berikutan penolakan kertas pencalonan beliau untuk bertanding di kerusi Parlimen Batu dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) minggu depan.

Peguam kerajaan, Amarjeet Singh berkata, naib presiden PKR itu perlu memfailkan petisyen pilihan raya selepas pilihan raya umum diadakan seperti diperuntukkan di bawah Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan.

“Hanya Ketua Hakim Malaya atau mana-mana hakim yang dilantik oleh beliau berhak mendengar petisyen pilihan raya,” katanya yang memetik beberapa kes undang-undang bagi menyokong pendirian SPR.

“Ini undang-undang yang jelas, dan mahkamah mesti mengikutinya,” katanya.

Anak Fadhil Noor, Faiz dapat sokongan moral adik, abang turun berkempen

Aiman, Faiz dan Fawwaz, tiga anak-anak Datuk Fadzil Nor bertemu di Permatang Pasir petang ini.

Calon Pakatan Harapan Permatang Pasir, Faiz Fadzil hari ini penuh dengan kegembiraan apabila abang dan adik beliau turut sama datang memberikan sokongan moral.

Abang beliau, Aiman Fadzil, 48, dan adiknya Ustaz Ahmad Fawwaz Fadzil, 37, turun ke markas besar PH di Kubang Semang, Permatang Pauh hari ini.

Aiman dan Fawwaz tiba di Permatang Pasir petang ini bagi membantu kempen Faiz dalam pilihan raya umum ke 14 ini.

Ketiga-tiga mereka dijangka akan berada di sana bagi membantu kempen Faiz yang buat pertama kali menjadi calon pilihan raya.

Ketiga-tiga mereka adalah anak-anak kepada Almarhum Datuk Fadzil Noor, bekas presiden Pas yang paling popular.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...