Saturday, February 24, 2018

Zahid: BN perlu mandat lebih besar majukan Kedah

ahmad-zahid-hamidi-majukan-kedah
ALOR SETAR: Kerajaan Barisan Nasional (BN) memerlukan mandat lebih besar di Kedah bagi memastikan kesinambungan pembangunan, termasuk dalam bidang teknologi tinggi di negeri itu, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, kerajaan persekutuan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan memastikan pembangunan di Kedah dilaksanakan dengan seimbang di kawasan bandar, pinggir bandar dan luar bandar, yang merupakan 3 elemen penting untuk memajukan negeri itu.

“Walaupun Kedah merupakan negeri yang menghasilkan 37% makanan utama negara, kerajaan persekutuan tidak akan lupakan Kedah dalam (pembangunan) bidang teknologi tinggi.

“Saya akan terus bantu perdana menteri untuk pastikan Kedah akan terus diberi keutamaan dengan syarat kita (BN) diberi mandat lebih besar daripada apa yang diberikan selama ini,” katanya berucap merasmikan Ekspo Muafakat Kedah hari ini.

Indeks rasuah SPRM cuba bendung imej buruk kerajaan BN?

ARIF ATAN

Indeks rasuah SPRM cuba bendung imej buruk kerajaan BN?
AMANAH Wilayah Persekutuan menyifatkan langkah SPRM untuk mewujudkan indeks rasuah sendiri dilihat cuba untuk membendung imej buruk dan reputasi negatif berkenaan rasuah di negara ini agar menepati kehendak kerajaan BN.

Timbalan Pengerusinya, Tarmizi Mohd Jam berkata, cadangan yang disuarakan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad itu juga dilihat cara untuk mengawal persepsi buruk terhadap kejijikan gejala rasuah.

“Pembentangan kertas kerja cadangan pada Mesyuarat Lembaga Penasihat Pencegah Rasuah dalam masa terdekat juga boleh dianggap reaksi ‘terdesak’ BN memulihkan wajah hodoh rasuah negara.

“AMANAH percaya, kegagalan SPRM bertindak terhadap ‘ibu segala rasuah’ dalam 1MDB (1Malaysia Development Berhad) yang merupakan skandal kewangan terbesar dunia diperkatakan, menyebabkan imej Malaysia merudum di mata antarabangsa.

“Keadaan ini telah mensudutkan kepimpinan Najib pada kedudukan terburuk berbanding era kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Tun Dr Mahathir Mohamad,” tegasnya dalam satu kenyataan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...