Saturday, February 17, 2018

PPBM akan tekan hingga SPRM dedah individu sogok ahli


Peguam parti, Haniff Khatri berkata SPRM belum membuat kenyataan tentang tangkapan yang didedahkan 5 Februari lalu.

PPBM akan terus menekan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengesahkan dan mendedahkan butiran siasatan seorang individu yang dikatakan ditahan kerana cuba menyogok ahli PPBM keluar parti.

 Peguam parti, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata, sejak tangkapan itu didedahkan 5 Februari lalu, SPRM belum membuat kenyataan tentang perkembangan kes itu.

 “Kenapa suspek tidak diambil prosiding reman dan dilepaskan oleh SPRM dan besar kemungkinan atas jaminan pihak SPRM.

 “Bilakah SPRM akan panggil tertuduh untuk siasatan lanjut? Apakah kedudukan siasatan sebab pesuruhjaya SPRM Putrajaya sebelum ini kata mereka akan menyelesaikan siasatan sebelum hari raya Cina.

 “Jika sudah siasat adakah kertas sisatan telah dimajukan kepada pihak pendakwaraya untuk didedahkan? Sehingga sekarang SPRM tidak membuat sebarang kenyataan berhubung status siasatan itu.

MSOnews : Kesempatan melayan 3 ceramah berlainan parti..


Malam tadi saya mengikut tiga ceramah politik dari parti berlainan di Kelantan disiar secara langsung menerusi Fb. Daripada Pakatan Harapan, BN dan juga parti agama.

Isu yang dibawa berlainan sama sekali. PH bawa isu rakyat, kesusahan rakyat kerana polisi atau pun cara Najib Razak mentadbir negara hari ini. Rakyat susah kerana barang naik disebabkan cukai GST, negara pula ketiadaan wang kerana ghuyup disebabkan skandal 1MDB.

Parti gemula chek pula tidak habis dok cerita soal dosa dan pahala. Baca Quran akan dapat pahala sekian-sekian. Soal kebejatan Najib langsung tidak disentuh kerana takut Najib tak bayar gaji kakitangan kerajaan. Tuduhan kerajaan Kelantan lemah dan seleweng tak dijawab, buat lembu kenyang sahaja.

Majlis Syura Ulamak akan muktamadkan isu baiah talak tiga pada 24 Februari

 Majlis Syura Ulamak akan muktamadkan isu  baiah talak tiga pada 24 Februari
Pas akan memuktamadkan sumpah baiah talak tiga yang perlu dilafazkan calon Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) di Kelantan, dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama (MSU) pada 24 Februari ini.

Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin, berkata MSU akan membincangkan isu itu secara terperinci termasuk menimbang pandangan ahli badan itu, berhubung keperluan mengekalkan atau menggugurkan taklik talak tiga daripada kandungan sumpah baiah.

Beliau dipetik berkata, mesyuarat yang akan dihadiri semua ahli MSU termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, itu akan berlangsung selepas program pertemuan dan penyatuan fikrah kepemimpinan parti yang belum ditetapkan lokasinya.

“Setakat yang saya dengar, ada pandangan yang rasakan perlu (sumpah baiah talak tiga) dan ada kata tidak perlu, jadi semua ini akan dibincang secara terperinci dalam mesyuarat MSU pada 24 Februari ini dan satu keputusan muktamad akan dibuat selepas itu,” katanya dalam kenyataan semalam dipetik BH online.

Sabtu lalu, Ketua Dewan Ulama, Datuk Dr Mahfodz Mohamed, menyatakan parti dijangka menggugurkan sumpah baiah talak tiga berikutan kesetiaan ahli dan kekuatan parti itu didakwa semakin kukuh.

Seramai 70 pencarum di Kedah dakwa Perkeso tidak beri pembelaan

 
Seramai 70 pencarum Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dari Kedah mendakwa mereka tidak diberi pembelaan yang sewajarnya oleh pertubuhan tersebut setelah bayaran pencen ilat mereka diberhentikan sejak Julai tahun lalu.

Mereka dikalangan yang mengalami masalah kesihatan telah mendapatkan bantuan Dr.R.Krishnamoorthy yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau bagi menyuarakan kekecewaan masing-masing.

Kebanyakan mereka adalah pekerja kilang serta buruh yang tidak mampu untuk meneruskan pekerjaan mereka akibat kesakitan melampau.

Dr.R. Krishnamoorthy ketika ditemui berkata, kesemua mereka telah mendakwa tidak diberi pembelaan apabila Perkeso memberhentikan pencen ilat yang telah diterima dengan menggunakan Seksyen 49 ( 1) Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 dan Seksyen 34 (1) bagi mengkaji semula serta mendapatkan laporan doktor.

Malah ujarnya lagi, kebanyakan pencarum tersebut tidak lagi menerima pencen ilat yang pernah mereka terima sebelum ini apabila Perkeso menggunakan Seksyen 49 akta tersebut.

ISU DIPLOMAT ISRAEL - Semua salah Abdul Hadi Awang?

KEHADIRAN Diplomat Israel ke Forum Bandar Sedunia Ke Sembilan (WUF9) di Kuala Lumpur baru-baru ini menimbulkan kegusaran dan kemarahan terutamanya kepada umat Islam di dalam negara.

Kegusaran dan kemarahan tersebut terbentuk takala rakyat masih lagi terkesan dengan program MyAqsa yang diadakan di Putrajaya sebelum ini di mana umat Islam bersolidari untuk mendukung dan berdiri sama teguh dengan rakyat Palestin menentang kezaliman dan penjarahan yang dilakukan Israel termasuk merampas bumi Palestin dari rakyatnya.

Namun yang menjadi kehairanan, disalahkan pula Presiden PAS, Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang di atas kemasukkan Diplomat Israel tersebut ke dalam negara, logikkah tuduhan murah sebegitu? Berhentilah menjadi pelacur politik murahan!

PAS konsisten bersama Palestin

Isu Palestin ialah isu umat Islam sejagat. PAS sejak dari dahulu konsisten menentang apa yang dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin dan penjajahan ke atas bumi Palestin. Sudah berpuluh program sama ada di dalam negara mahupun luar negara disertai PAS ataupun yang dianjurkan PAS dan belum pernah PAS kendur walau sedikitpun dalam isu Palestin. Sejarah membuktikan PAS sememangnya memperjuangkan nasib Palestin dan warganya.

PKR tak pernah halau Pas keluar

PKR tak pernah halau Pas
SHAH ALAM - Kami tak paksa dan tak halau Pas keluar, mereka yang menarik diri kerana tidak mahu ‘bertahaluf siyasi’ dengan kita, demikian penjelasan Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei berkenaan Pas yang telah memutuskan hubungan dengan PKR meskipun kedua-duanya masih bekerjasama di peringkat kerajaan negeri.

Menurutnya, meskipun Pas tidak lagi bersama dengan Pakatan Harapan (Harapan) namun mereka masih bersama-sama menerajui pentadbiran Kerajaan Selangor.

“Kerajaan Harapan terpaksa mengekalkan pemimpin Pas dalam pentadbiran negeri kerana berpaksikan mandat yang telah dipilih oleh rakyat pada PRU13 lalu.

“Namun pentadbiran antara kedua-duanya semakin di penghujung jalan dan mungkin pada April atau Mei, dun akan dibubarkan dan mandat akan habis. Kita pulangkan semula kepada rakyat untuk memilih sebuah kerajaan yang jauh lebih baik,” katanya ketika ditemu bual semasa program FB Live Sinar Harian di pejabat Sinar Harian, di sini semalam.

Kerajaan Pulau Pinang menawarkan perkhidmatan bas percuma mulai 1 April


GEORGETOWN – Kerajaan Pulau Pinang menawarkan perkhidmatan bas percuma di 12 lokasi sekitar negeri ini bermula 1 April nanti.

Exco Kerajaan Tempatan, Chow Kon Yeow berkata, pendekatan itu adalah sebagai usaha menambah baik sistem perkhidmatan pengangkutan awam di seluruh negeri ini.

“Kerajaan negeri sentiasa ingin memperbaiki sistem perkhidmatan pengangkutan awam di Pulau Pinang.

“Oleh itu, kita akan melancarkan perkhidmatan baru yang bakal memberi manfaat kepada seluruh rakyat negeri ini iaitu perkhidmatan bas percuma, CAT (Congestion Alleviation Transport),” katanya.

Menurutnya, perkhidmatan itu kini sedang dalam penelitian dan dijangka dilancarkan secara berperingkat bermula 1 April.

“Perkhidmatan ini diperkenalkan sebagai salah satu alternatif menggalakkan penggunaan pengangkutan awam untuk kegiatan harian selain mengurangkan kadar kebergantungan kepada kenderaan persendirian, seterusnya mengurangkan kesesakan lalu lintas,” katanya.

JERAI : Langkah ke depan PAS tinggalkan lawan

JERAI: PAS UPU Pekan Gurun telah melancarkan Bilik Gerakan dirasmikan Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Jerai, Ustaz Mohd Azam Abd Samat di Pekan Gurun, di sini semalam.

Perasmian tepat jam 12 malam disebalik kemeriahan warna warni dan bunyi tembakan bunga api sempena Tahun Baharu Cina oleh penduduk tempatan.

Turut sama menyemarakkan pelancaran ke arah persediaan PRU14 itu adalah Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Negeri Kedah, Mohd Saifuddin Hassan dan Ketua Pemuda PAS Kawasan Sik, Ustaz Subky Sulaiman.

Hadir sama Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Kawasan Kubang Pasu, B K Gumaresan dan Pengarah Pilihan Raya Dun Gurun, Muzaini Azizan.

Ustaz Mohd Azam dalam ucapannya menyentuh mengenai kematangan PAS menawarkan cadangan penyelesaian terhadap masalah-masalah dihadapi rakyat antaranya Dokumen Hijau.

LZNK, UniSHAMS tandatangani MoU biasiswa

 LZNK, UniSHAMS tandatangani MoU biasiswa
ALOR SETAR - Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) dan Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim (UniSHAMS), hari ini menandatangani memorandum persafahaman (MoU) bagi pembiayaan biasiswa pendidikan bernilai RM1.2 juta kepada 100 pelajar asnaf fisabilillah.

Memorandum persefahaman (MoU antara kedua-dua itu ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif LZNK Syeikh Zakaria Othman dan Rektor UniSHAMS, Prof Datuk Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti disaksikan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dipejabatnya di Wisma Darul Aman, di sini, hari ini.

Syeikh Zakaria berkata, melalui jalinan kerjasama itu pihaknya menyatakan hasrat untuk membantu anak-anak Kedah yang cemerlang dalam akademik tetapi menghadapi mempunyai kekangan kewangan akan dibantu.

"Pelajar asnaf yang dibantu dengan pembiayaan penuh untuk melanjutkan lapan program pengajian iaitu empat program diploma dan empat program ijazah sarjana muda.

Misteri batu bersusun disungai

Misteri batu bersusun
SUKABUMI -INDONESIA. Fenomena batu bersusun di Sungai Cidahu di Sukabumi mencetuskan persoalan penduduk setempat pada minggu lalu.

90 batu berdiri disusun teratur di aliran sungai kampung Cibojong, Desa Jayabakti, Kecamatan Cidahu, Kabupaten Sukabumi, Jawa Barat itu pada asalnya dikaitkan dengan perkara mistik.

Namun, ada segelintir pihak percaya fenomena batu bersusun yang tular di media sosial adalah perbuatan manusia.

"Saya mendapat maklumat, susunan itu dibuat dengan sengaja sekumpulan pemuda dengan tujuan untuk mengajak masyarakat menjaga alam sekitar. Tetapi, ia disalah anggap sesetengah pihak yang mengaitkannya dengan perkara mistik," kata Setiausaha Desa (Sekdes) Jayabakti, Agus Muzamil.

Menurutnya, dia terlebih dahulu mencari maklumat tentang kejadian pelik itu yang pernah berlaku di tempat lain.

Polis Yan tahan 62 suspek beberapa kes jenayah membabitkan harta awam

Polis Yan tahan 62 suspek
YAN - Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan berjaya menyelesaikan beberapa kes jenayah membabitkan harta awam susulan beberapa siri tangkapan dan serbuan dijalankan di daerah ini sejak bulan Disember tahun lalu hingga awal bulan Februari tahun ini.

Ketua Polis Daerah Yan, Deputi Superintendan Muhamad Halim Yatim berkata, operasi yang dijalankan oleh pegawai dan anggota IPD Yan adalah sebagai persediaan menghadapi Ops Selamat sempena Tahun Baharu Cina, tahun ini.

Halim berkata, pihaknya telah berjaya menahan seramai 62 orang suspek berusia antara 17 hingga 51 tahun, membabitkan pelbagai kes kecurian harta awam di daerah berkenaan.

Menurutnya, antara kejayaan itu termasuk, penahanan dua lelaki berusia 25 dan 34 tahun yang aktif mencuri bateri kenderaan seperti bateri kereta dan lori yang diparkir di tempat sunyi melalui Ops Lusuh.

Katanya, susulan tangkapan kedua-dua suspek itu, polis berjaya menyelesaikan lima kes kecurian bateri serta dapat mengenalpasti dan mengeluarkan saman kepada pemilik tiga buah kedai barangan lusuh di sekitar Guar Chempedak yang dipercayai terlibat dalam urusan beli barangan curi terbabit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...