Wednesday, June 2, 2021

BELAJAR DARI PENJIMATAN KERAJAAN PH, KERAJAAN PN ITU SENDIRI SATU PEMBAZIRAN..


Ramai kalangan penyokong PN terpesona dengan potongan Gaji barisan Kabinet terbesar Negara itu selama 3 Bulan.. Hakikatnya Kerajaan PN itu sendiri adalah satu Pembaziran, Kerajaan yang ada hari ini bukanlah atas jalan yang Hak.. 

Apalagi dengan jumlah Menteri dan timbalan Menteri lebih 70 orang Berbanding 55 orang zaman PH..Malangnya hampir semua takda kemampuan bekerja..atas prinsip itupun menepati takrif dari Imam Syafie tentang sifat Tabzir(membazir)... Kata Imam Syafie...

التبذير إنفاق المال في غير حقِّه

At Tabzir maksudnya membelanjakan harta tidak sesuai dengan yg hak (peruntukan) harta tersebut 

(Al Jami' Ahkam Al Qur’an)

Ramai yang tidak tahu, Tun Mahathir ketika mengetuai Kerajaan PH, Tanpa ada Pandemik, tanpa ada kemelesetan Ekonomi , tanpa ada rakyat dibuang kerja sudahpun memotong Gaji semua Menteri dan Timbalan Menteri sebanyak 10%.. Dan itulah juga dilakukan Tun Mahathir ketika mula menjadi PM pada tahun 1981.. 

Apa yang dibanggakan dengan penjimatan RM 30 Juta dicampur dengan potongan elaun pegawai tinggi keseluruhan Kakitangan awam, Berbanding penjimatan RM 3 Billion zaman PH.. Untuk Pengetahuan.. Kos untuk JPM ini dianggarkan bertambah RM 11.1 bilion berbanding RM 7.9 bilion berdasarkan belanjawan 2020, pertambahan sebanyak RM 3.2 bilion atau 28.8 %..

PN BERJAYA ALIH ISU, KESUDAHAN DIA RAKYAT YANG GADUH SESAMA SENDIRI..!


 Satu kebodohan rakyat bergaduh sesama sendiri

AGENDA 'SWING' ISU BERJAYA KERANA TERPESONA SERTA KERJA HALUS KHADAM JKOM MENJILAT PN..

Byk juga saya terbaca di wall apabila ada rakyat bergaduh sesama rakyat kerana peningkatan kes Pandemik ini. Siapa yg berkata demikian bagi saya mereka sudah terpedaya atau terpesona dgn agenda 'swing' isu dari kelemahan sendiri kpd pihak lain...

Peranan ini tidak akan berjaya jika tidak ada hulubalang2 yg setia mempertahankan apa sahaja kerja buat pemerintah walaupun hakikatnya ia terang2 salah..

Seperti Amerika mengalihkan isu matlamat utama mereka menyerang Afghanistan dgn mengaitkan Osama Laden. Dlm politik kita panggil 'pecah dan perintah'. Dlm kes Pandemik ini kita panggil menutup kelemahan dgn mengalihkan isu.

Sebab apa saya kata begitu... setakat ini saya tidak pernah melihat rakyat Malaysia keluar ke tempat awam tanpa memakai mask jauh disiplin mereka lebih baik dari sesetengah negara Eropah. KKM sibuk dgn nombor positif tetapi tidak mahu atasi dgn idea2 negara luar dgn percepatkan vaksinasi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...