Wednesday, February 10, 2021

BUKU DAH BACA KE BELUM, TAPI DAH KALUT BUAT REPORT POLIS..

 Kera Yang Makan Cabai, Dia Juga Yang Rasa Pedas tetapi kenapa pula ayam riuh sekampung?
Oleh : Stephen Ng 


Saya amat terharu apabila terbaca berita berkenaan dengan 15 laporan polis yang dibuat oleh segelintir orang Melayu Kelantan berkenaan dengan buku memoir Tan Sri Tommy Thomas.

Sekiranya ditanyakan kepada mereka yang membuat laporan polis tersebut, saya percaya ada di kalangan mereka yang memang belum membaca buku yang dipena oleh seorang mantan peguam negara.


Buku tersebut ditulis dalam Bahasa Inggeris tetapi laporan polis yang dibuat tersebut adalah oleh kalangan orang Melayu Kelantan, di mana kebanyakan mereka lebih fasih dalam Bahasa Melayu daripada Bahasa Inggeris.


Sedangkan orang Melayu yang fasih dalam Bahasa Inggeris yang telahpun membaca buku Tommy Thomas seperti Mariam Mokhtar dan bekas Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa, Rafidah Aziz, dan mereka memberi sokongan kepada Tommy.


Oleh demikian, polis seharusnya menyiasat kumpulan ini samada laporan polis palsu telah dibuat oleh mereka, kerana tanpa membaca buku tersebut, bagaimanakah mereka boleh membuat laporan polis?
Begitu mudahkan pihak polis menerima aduan-aduan yang dibuat oleh orang yang sepatutnya membaca memoir tersebut? Apakah tujuan 15 orang ini sebenarnya dalam laporan polis yang dibuat? 


Bagi saya, walaupun sebanyak 134 laporan polis telahpun dibuat, buku ini adalah tetap hanya sebuah memoir yang ditulis oleh seorang mantan peguam negara. 


Memoir Tetap Memoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...