Tuesday, March 6, 2018

Sia-sia merungut jika tidak mengundi

Sia-sia merungut jika tidak mengundi
Teras paling utama dalam sistem demokrasi ialah rakyat. Abraham Lincoln mengekspresikan demokrasi sebagai pembentukan sebuah kerajaan rakyat, dari rakyat, untuk rakyat. Sheikh Yusuf al-Qaradawi pula menyikapi demokrasi sebagai sebuah sistem yang berfungsi demi menjaga kepentingan umum (maslahah ammah) mengatasi kepentingan individu.

Dalam konteks Malaysia, kedua-dua definisi ini terpakai, namun definisi al-Qaradawi lebih dekat dan tepat dalam menggambarkan sikap kita terhadap demokrasi. Kerana, konsep kepentingan umum bukan semata-mata meraikan pandangan majoriti dan menafikan secara mutlak pandangan minoriti.

Sebaliknya, keputusan yang dibuat dalam rangka kebebasan bersuara adalah keputusan yang memberikan manfaat yang bersifat mapan dan berpanjangan. Inilah semangat yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan yang dizahirkan dalam peruntukan-peruntukan berkaitan kebebasan asasi, pembangunan dan pengurusan negara.

Oleh yang demikian, perkara yang mesti diberikan perhatian oleh rakyat Malaysia demi menunjukkan rasa penghargaan dan hormat kepada demokrasi yang telah kita bina bersama seawal Pilihan Raya Umum Pertama Persekutuan 1955, ialah kesedaran bahawa rakyatlah; kitalah, yang mengisi serta menjayakan demokrasi ini.

BN Kedah dakwa manifesto Gagasan Sejahtera ciplak idea kerajaan negeri

 BN Kedah dakwa manifesto Gagasan Sejahtera ciplak idea kerajaan negeri
Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mendakwa manifesto untuk pilihan raya umum (PRU) ke 14 yang dilancarkan oleh Pas-Gagasan Sejahtera (PGS) baru-baru ini di Kedah hanyalah sekadar menciplak idea kerajaan negeri yang dipimpin oleh Umno dan BN.

Kata Ahmad Bashah lagi, pelancaran manifesto tersebut membuktikan PGS tidak berkeupayaan untuk mencari idea baru kecuali meniru apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Kedah pimpinan beliau.

“Mereka ketandusan idea dan tidak mampu untuk membawa suatu pembaharuan bagi menawan hati rakyat.

“Sebahagian besar dari tawaran dalam manifesto PGS adalah idea ‘recycle’ yang dikitar semula.

“PGS meniru apa yang dilaksanakan oleh kerajaan Umno-BN di Kedah kerana yakin apa yang dilakukan mendapat sambutan rakyat, ” ujarnya lagi.

Selain dari itu kata beliau lagi, tawaran PGS untuk membangunkan Sungai Kedah sebagai produk pelancongan merupakan idea kerajaan negeri yang ditiru.

Kes yang menggegarkan Low Yat 2015 : Pemuda lega rayuan akhir dibenarkan

Pelajar tahfiz lega rayuan akhir dibenarkan
PUTRAJAYA - Seorang penganggur yang sebelum ini didakwa mencuri telefon sebuah bimbit di Plaza Low Yat, tiga tahun lalu lega apabila rayuan akhirnya untuk mengetepikan sabitan dan hukuman empat bulan penjara serta denda dibenarkan.

Shahrul Anuar Abdul Aziz yang kini pelajar pusat tahfiz di Bukit Beruntung, Rawang hadir memakai jubah putih dan serban kelihatan meraup wajahnya di dalam kandang selepas prosiding berakhir.

Terdahulu, tiga panel hakim yang dipengerusikan oleh Datuk Mohtarudin Baki sebulat suara membuat keputusan itu sekali gus menolak rayuan silang pendakwaan untuk menaikkan hukuman.

Dalam keputusan itu, Mokhtaruddin berkata, majistret sebelum ini telah tersalah arah dari segi undang-undang.

"Dalam nota keterangan beliau menyatakan mengenai prima facie, tetapi dalam alasan penghakiman, pemahaman mengenai prima facie adalah berbeza," katanya.

Menurutnya, majistret telah meminta pembelaan untuk menyangkal kes pendakwaan walhal tanggungjawab pembelaan hanyalah untuk menimbulkan keraguan munasabah sahaja.

Hadi Awang tidak hadir lagi Parlimen

Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang memang dikenali sebagai kerap ponteng sidang Dewan Rakyat dikenal pasti tidak hadir lagi di Parlimen hari ini.

Gambar tempat duduknya yang kosong kemudiannya tular di media sosial berserta kecaman banyak pihak termasuk mempersoal elaun yang diterima Abdul Hadi.

Sebaliknya, foto sama menyaksikan kehadiran ahli parlimen Pas iaitu, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (Pasir Mas), Datuk Takiyuddin Hassan (Kota Bharu) dan Nasruddin Hassan (Temerloh).

Untuk rekod, Abdul Hadi turut tidak hadir pembentangan Bajet 2018 pada 27 Oktober tahun lalu kerana dikatakan masih dalam tempoh rehat sususlan pembedahan mengganti injap jantung di Institut Jantung Negara (IJN) pada 16 Mei 2017.

Sebelum itu, Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung Pas memaklumkan pada pemberita di Parlimen, 26 Julai 2017 bahawa Abdul Hadi dinasihatkan oleh doktor supaya mengambil cuti panjang kira-kira dua bulan.

ROS lulus permohonan perlanjutan pemilihan Umno

https://peraktoday.com.my/wp-content/uploads/2016/12/umno.jpg
PUTRAJAYA – Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) hari ini mengesahkan kelulusan permohonan parti Umno untuk perlanjutan mengadakan pemilihan di peringkat majlis tertinggi bagi 2017.

ROS dalam kenyataan hari ini berkata ia adalah selaras dengan peruntukan perlembagaan pertubuhan Fasal 10.17, yang memperuntukkan penangguhan pemilihan di peringkat Majlis Tertinggi, Bahagian dan Cawangan, yang tidak boleh melebihi 18 bulan dari tarikh pemilihan yang sepatutnya diadakan.

Menurut ROS, Umno telah menetapkan supaya pemilihan tersebut diadakan pada 19 April 2019.

Buat apa Kerajaan Malaysia jadi 'peguam bela' Jho Low?

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/12/jho-low.jpg.
KUALA LUMPUR – Kerajaan Malaysia tidak sewajarnya berperanan selaku ‘peguam bela’ kepada jutawan kontroversi, Jho Low sekiranya serius dalam menangani isu 1MDB bagi memastikan wang negara yang lesap dipulangkan semula.

Ketua Pemuda Pakatan Harapan, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, peruntukan undang-undang jelas bahawa dana syarikat pelaburan strategik kerajaan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah diseleweng.

“Sekiranya kerajaan menunjukkan keseriusan dalam isu 1MDB, sewajarnya mereka bukan bertindak sebagai ‘peguam bela’ kepada Jho Low tetapi memastikan wang negara yang lesap diambil kembali.

“Kes 1MDB telah jadi kes di Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura dan Australia tetapi Malaysia malangnya lepas tangan.


Pandangan sama turut dinyatakan Ketua Pemuda Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang hairan apabila individu yang banyak berjasa kepada negara seperti Robert Kuok dicerca oleh Menteri Umno namun Jho Low dibela oleh pimpinan Umno-BN.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...