Monday, July 5, 2021

YANG DI KEPUNG IALAH KILANG, PARA PEKERJA DAH BALIK RUMAH DEPA MASING² DAH..!


 PKPD kawasan perindustrian ini sesuatu yg baru, saya harap pihak kerajaan boleh jelaskan tindakan yg diambil untuk membendung kes penularan yg tinggi.

PKPD kawasan perindustrian bakar arang hanya ada sebuah taman perumahan iaitu Taman Cahaya PKNK yang hanya ada 99 rumah dan satu kampung sireh 42buah rumah. Selainnya ialah kilang-kilang besar, jumlah pekerja melebihi puluh ribu orang.

Tujuan PKPD adalah untuk membendung jangkitan covid drpd menular keluar drpd kawasan tersebut. Saya setuju untuk tutup kilang sebagai salah satu langkah utk bendung penularan. Akan tetapi, kerajaan perlu ada strategi lain juga supaya berkesan dlm selesai kes yg tinggi ini.

Kerajaan PN lawan covid19 tanpa merawat puncanya..!


 Sekali lagi aku nak sebut, kita lawan Pandemik Covid19 tanpa merawat puncanya! 

Ibarat Demam Kepialu, kita cuma bagi ubat demam (merawat symptoms) tapi kita tak bagi antibiotic (merawat kepialu).  

KP-KKM, MB Selangor sebut (secara berasingan), 80% kes positif berpunca dari 'Tempat Kerja'. Tempat kerja itu adalah kilang-kilang dan tapak binaan. 

TAPI, apa yg Kerajaan buat untuk Kilang-kilang dan Tapak Binaan? 

Kilang2 ini ramai anak2 muda dan belia2 tempatan. Mereka ini nadi keluarga masing2. Tidak dinafikan ramai juga warga asing sbg pekerja kilang2. 

Tapak Binaan di Selangor & Wilayah Persekutuan ini majoritinya pembinaan apartment, condominium, atau kawasan perumahan yg baru. Majority nya adalah warga asing. Siapa pemilik projek2 ini kalau bukan Syarikat2 Hartanah yg SuperKaya?  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...