Sunday, August 5, 2018

KISAH TUTUP AURAT PRAMUGARI LAGI...!

TUTUP AURAT PRAMUGARI LAGI...!

Gambar Hiasan Sahaja 

1. Tutup aurat wajib. Tak ada orang Islam yang menafikannya. Sama ada orang itu nak patuh atau tidak arahan Tuhan tadi, itu perkara lain.

2. Dalam soal tutup aurat, saya lebih cenderung dengan kaedah mendidik secara lemah-lembut dan menimbulkan kesedaran berbanding paksaan secara kuatkuasa undang-undang.

3. Mungkin ada orang kata, kuatkuasa undang-undang juga termasuk dalam maksud mendidik, iaitu mendidik secara paksaan melalui kuasa undang-undang dan hukuman.

Memahami keputusan PRK Sg Kandis, apa rakyat nak..?

Wan Haron Wan Hassan
Penulis Kanan Sinar Harian
05.08.2018


Keputusan PRK Sg Kandis:

Keputusan PRK Sg Kandis sudahpun diketahui umum. Kemenangan sekali lagi berpihak kepada PH. Calonnya, Ustaz Zawawi mendapat 15,427 undi, sekaligus berjaya menewaskan calon Umno Adam Lokman yang mendapat 9,585 undi. Majoriti kemenangan ialah 5,842 undi. Calon Bebas hanya memperolehi 97 undi sahaja.

Peratusan pengundi yang keluar mengundi ialah 49.8% sahaja berbanding dengan jangkaan 80% yang dianggarkan oleh SPR.

Sebelum kita melihat dan membuat analisa yang terperinci implikasi keputusan tersebut, kita ambil dulu peringatan bahawa Pas memilih untuk tidak bertanding di dalam PRK ini dan mengambil pendirian untuk memberi endosmen serta sokongan yang padu kepada calon Umno. Bermakna calon Umno turun gelangang membawa hasrat dan inspirasi bersama Umno dan Pas.

Keputusan PRK Sg Kandis - Siapa Untung Siapa Rugi


Dapatan ringkas perbezaan peratusan undi PRU14 dan PRK Dun Sungai Kandis 4 Ogos 2018:

PRU 14 (9 Mei 2018)

Pecahan Pengundi:

Melayu - 72%
Cina - 12%
India - 16%
Lain2 - 1%

Jumlah Pengundi: 50800
Peratusan Keluar Mengundi: 84.6%
Undi Rosak : 0
Kertas undi dikeluarkan : 43165
Majoriti : 12480

Keputusan:

PKR/PH - 23998 (55.6%)
BN - 11518 (26.7%)
PAS - 7513 (17.5%)
PSM - 76 (0.2%)

PRK (4 Ogos 2018)

Jumlah Pengundi: 50800
Peratusan Keluar Mengundi: 49.8%
Undi Rosak: 173 (0.69%)
Kertas undi dikeluarkan : 25102

Keputusan:

PKR/PH - 15247 (60.6%)
BN - 9585 (38.76%)
Bebas - 97 (0.39%)
- undi rosak 173 (0.69%)

Kurang dua tahun dari sekarang Umno Pas akan bersatu, kata Annuar Musa

MALAYSIADATELINE

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2018/06/umno-dan-pas-kerjasama-1-os.jpg
Barisan Nasional (BN) tidak menilai jumlah undi yang disumbangkan Pas di dalam PRK Sungai Kandis sebaliknya kerjasama yang berlaku ini adalah untuk jangka masa panjang termasuk menghadapi siri PRK dan PRU15 nanti, demikian menurut Setiausaha Agung Umno Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata, DUN Sungai Kandis adalah permulaan kerjasama berkenaan dan diteruskan ke PRK DUN Seri Setia.

Bahkan katanya, kerjasama yang ditunjukkan di Sungai Kandis merupakan kemenangan awal menerusi kesepakatan dengan Pas menentang Pakatan Harapan.

“Saya menjangkakan dalam tempoh kurang dua tahun dari sekarang UMNO dan PAS akan bersatu dan dalam tempoh itu juga PH akan tumbang, ” katanya dipetik NSTP.

Tambahnya, Umno dan Pas bersatu untuk penyatuan Islam dengan menolak perbezaan pendapat demi agama dan bangsa Melayu.

“Kita tamatkan dulu permusuhan kerana sayangkan agama, bangsa dan tanah air,” katanya.

KJ kata MP PASIR salah antara yang tak waras dalam UMNO sebab main sentimen DAP KRISTIAN

'Kerajaan Kristian DAP': KJ kata masih ada yang waras dalam Umno

Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin mengulas isu kaum dan agama yang dimainkan Umno, seperti amaran ancaman 'DAP Kristian'.

"Ini merupakan existential dilemma (dilema kewujudan) Umno sekarang. Ada yang terus guna retorik DAP Kristian dan lain-lain. Tapi ada juga yang masih waras," kata Khairy pada suatu hantaran Twitter malam ini.

Semalam, ketika penghujung kempen PRK Sungai Kandis, Anggota Parlimen Pasir Salak Datuk Tajuddin Abdul Rahman menggesa pengundi tidak menyokong kerajaan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh "Kristian".

Tajuddin juga mendakwa bahawa ahli politik Kristian dalam DAP menggunakan jawatan dalam kerajaan untuk menyebarkan agama mereka.

Antara yang dinamakannya ialah pemimpin DAP Lim Guan Eng, Anthony Loke, Teresa Kok, Hannah Yeoh dan Tony Pua.

Exco - Bekalan daging di Kedah cukup

Bekalan daging di Kedah cukup
Summugam menyampaikan hadiah kepada johan pertandingan cabaran interaktif pengguna Kelab Pengguna Sekolah (CIP- KPS) Peringkat Kedah 2018, tadi.
SUNGAI PETANI - Kerajaan negeri memberi jaminan bekalan daging di Kedah mencukupi menjelang sambutan Aidiladha nanti.

Exco Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, R Summugam berkata, jaminan itu berdasarkan laporan yang diterima pihaknya daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Saya yakin tidak timbul isu bekalan berkurangan daripada permintaan pada musim perayaan. Dalam masa sama, kita yakin harga juga dapat dikawal berikutan permintaan tidak melebihi daripada bekalan sedia ada,” katanya selepas merasmikan pertandingan cabaran interaktif pengguna Kelab Pengguna Sekolah (CIP-KPS) Peringkat Kedah 2018, di sini, tadi.

Bagaimanapun katanya, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Dal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kedah akan membuat tinjauan seluruh negeri untuk memastikan tiada peniaga mengambil kesempatan menjelang musim perayaan ini.

“Tindakan bakal dikenakan kepada peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga.

Kerajaan negeri Kedah akan perkenal kempen solat berjemaah

Perkenal kempen solat berjemaah
ALOR SETAR - Kerajaan negeri akan memperluaskan kempen solat berjemaah pada waktu Zohor setiap hari di masjid atau surau berhampiran dalam kalangan penjawat awam di negeri ini.

Exco Agama Islam, Datuk Dr Ismail Salleh berkata, inisiatif itu sudah dimulakan daripada kakitangan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHAIK) dan ia akan diperluaskan kepada agensi kerajaan negeri dan persekutuan di negeri dari masa ke masa.

“Kakitangan JHAIK menjadi contoh kepada agensi kerajaan lain dengan merealisasikan inisiatif ini di Masjid Zahir, hari ini (semalam).

“Kerajaan negeri berharap inisiatif mulia ini tidak hanya terhad kepada jabatan kerajaan sahaja, malah ia akan diperluaskan kepada semua pihak supaya menjadi budaya dan amalan rakyat Kedah, pada masa akan datang,” katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat berkaitan penambahbaikan dalam JHAIK, di Bangunan Wan Mat Saman, di sini, petang semalam.

Selain itu, Dr Ismail berkata, kerajaan negeri di bawah kepimpinan Pakatan Harapan juga akan meneruskan Program Pemutihan Nikah Rentas Sempadan: Mai Daftar Nikah 2018.

PKR pertahan Sungai Kandis

PKR pertahan Sungai Kandis
SHAH ALAM - Calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni diumumkan memenangi kerusi Dun Sungai Kandis dengan majoriti 5,842 undi.

Mohd Zawawi memperoleh 15,427 undi menewaskan saingan dari BN, Datuk Lokman Noor Adam yang mendapat 9,585 undi dan calon Bebas, K.Murthy hanya menerima 97 undi.

Perkara itu disahkan Pegawai Pengurus PRK Dun Sungai Kandis, Datuk Ahmad Zaharin Mohd Saad, sebentar tadi.

"Saya mengisytiharkan PRK Dun Sungai Kandis yang diperolehi ialah BN, 9,585 undi, Bebas, 97 Mohd Zawawi dengan 15,427 undi.

"Dengan ini saya isytiharkan Mohd Zawawi dari parti PKR telah memenangi PRK Dun Sungai Kandis," katanya.

Turut hadir pada majlis pengumuman keputusan rasmi ini Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...