Thursday, March 8, 2018

Speaker tak perlu beri alasan bila tolak soalan

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menegur sikap wakil rakyat yang mempersoalkan tindakannya menolak sesuatu soalan.

Charles Santiago (PKR-Klang) hari ini meminta Pandikar mempertimbangkan semula penolakan usulnya untuk membahaskan isu kemiskinan kanak-kanak di Malaysia.

Pandikar kemudian berkata anggota dewan dilihatnya gembira apabila beliau membuat keputusan menyebelah mereka tetapi jika tidak, beliau malah dicabar meletakkan jawatan.

Beliau dipercayai merujuk kepada tiga anggota parlimen DAP semalam yang menuntutnya meletakkan jawatan kerana menolak usul rampasan kapal layar mewah yang d

Peguam BERSATU cabar ROS berkaitan UMNO HARAM

PEGUAM BERSATU CABAR ROS


1. Pada 28.02.2018, di Siri : 1305, saya telah memberi pandangan tentang krisis keperlembagaan UMNO, yang muncul selepas tarikh 01.03.2018, di atas kegagalan CAWANGAN UMNO untuk mengadakan Pemilihan pada atau sebelum 28.02.2018, dan kesan yang boleh membawa kepada PengHARAMan UMNO oleh pihak PENDAFTAR PERTUBUHAN MALAYSIA (ROS) !!

2. Pada 01.03.2018 MALAYSIAN INSIGHT di bawah tajuk "RoS patut isytihar Umno haram 19 April, kata peguam Dr Mahathir" telah merujuk dan memetik kandungan penulisan saya di Siri : 1305 itu,  sepertimana yang telah saya muat naik dii Siri : 1307.

3. Selepas tempoh lima (5) hari, tanpa mana-mana pemimpin UMNO ataupu Peguam UMNO membuat apa-apa kenyataan berkaitan isu pengharaman UMNO ini, tiba-tiba MALAYSIAN INSIGHT 05.03.2018 di bawah tajuk "RoS sah lulus permohonan Umno tangguh pemilihan parti", telah melaporkan seperti berikut :

" JABATAN Pendaftaran Pertubuhan (RoS) hari ini mengesahkan kelulusan permohonan parti Umno untuk perlanjutan mengadakan pemilihan di peringkat Majlis Tertinggi bagi 2017.

RoS dalam kenyataan hari ini berkata ia adalah selaras dengan peruntukan perlembagaan pertubuhan Fasal 10.17, yang memperuntukkan penangguhan pemilihan di peringkat Majlis Tertinggi, Bahagian dan Cawangan, yang tidak boleh melebihi 18 bulan dari tarikh pemilihan yang sepatutnya diadakan.

JHO LOW Tiada kaitan dengan 1MDB kata KPN

Berita Harian online semalam melaporkan dengan memetik kenyataan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Mohamad Fuzi Harun sebagai berkata bahawa Polis sudah menjalankan siasatan terhadap 1MDB berdasarkan kedapatan dalam Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang dibentangkan di Parlimen pada 7 April 2016 Walau bagaimana pun siasatan polis setakat ini mendapati tiada keterangan kukuh untuk mengaitkan Low Taek Jho dengan keputusan dan urus niaga yang dibuat oleh syarikat pelaburan strategik, 1 Malaysia Development Bhd (1MDB). Laporan Berita Harian Online tersebut boleh dilihat di sini :

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/03/396956/jho-low-tiada-kaitan-dengan-1mdb-kpn

Pelik, hairan dan amat ajaib.

Untuk mengetahui hubungan Jho Low dengan 1MDB, kita kena tahu dan faham asal usul 1MDB dan bagaimana 1MDB beroperasi.

Melalui Laporan PAC bertarikh 07/04/2016 tersebut 1MDB berasal dari TIA iaitu Terengganu Investment Authority Berhad. Kita boleh rujuk muka surat 4 - 5 Laporan PAC.

4.1 Penubuhan syarikat 1MDB sebagai sebuah syarikat di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) mempunyai kaitan secara langsung dengan Terengganu Investment Authority Berhad (TIA) yang ditubuhkan Menteri Besar Terengganu Diperbadankan (MBI Terengganu) pada 27 Februari 2009.

Terbitan bon 1MDB: Anak PM Australia dakwa jadi mangsaAnak Perdana Menteri Australia, Malcolm Turnbull adalah individu terbaru yang mendedahkan apa yang berlaku di sebalik perjanjian mencurigakan membabitkan 1MDD, firma pelaburan Malaysia yang bermasalah.

Menurut The Australian, Alex Turnbull seorang tokoh perbankan mendakwa beliau telah diketepikan daripada kedudukan eksekutifnya di Goldman Sachs di Singapura empat tahun lalu. Ini selepas beliau cuba mengketengahkan perjanjian mencurigakan membabitkan berbilion-bilion dolar bank global itu dengan 1MDB.

Lima teras, 60 kandungan Manifesto Pakatan Harapan akan dilancar esok


Pakatan Harapan (PH) mengariskan lima teras utama dalam merangka Manifesto Pakatan Harapan dalan tempoh lima tahun pemerintahan sekiranya menang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 kelak.

Lima teras utama itu adalah meringankan beban kehidupan rakyat;Reformasi institusi pentadbiran dan politik;Merancakkan pertumbuhan ekonomi secara adil dan saksama; Mengembalikan status Sabah dan Sarawak berteraskan Perjanjian Malaysia 1963 dan; Membina Malaysia yang inklusif, moderate dan gemilang di mata dunia.

Satu sidang media pra pelancaran Manifesto Pakatan Harapan PRU14 telah diadakan di bangunan Parlimen hari ini yang dihadiri oleh sepasukan penulis manifesto.

Pasukan penulis manifesto PH ini diketuai Ketua Setiausaha Majlis Presiden PH Datuk Saifuddin Abdullah. Turut disertai oleh Pengarah Strategi AMANAH Dr Dzulkefly Ahmad; Pengarah Strategi PKR Dr Sim Tze Sin; Pengerusi Biro Strategi Bersatu Datuk Dr Rais Hussein dan;Pengarah Strategi Pilihan Raya DAP Ong Kia Ming.

Pasukan ini telah mengambil masa lebih dari setahun untuk merangka satu rancangan komprehensif menyediakan sebuah manifesto setebal 200 muka surat itu untuk rakyat.

Manifesto PH ini dijadualkan akan dilancarkan secara rasmi oleh Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad bertempat di Ideal Convention Centre (IDCC) Shah Alam jam 8 malam esok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...