Wednesday, August 8, 2018

Kumpulan Republikan: Dengan BN pun kami kerjasama


Institut Republikan Antarabangsa (IRI) yang berpangkalan di Washington mengakui ia turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum siasah yang melibatkan BN dan Pakatan Harapan.

Merujuk beberapa laporan media, semalam, IRI berkata ia tidak bekerjasama dengan gabungan parti pembangkang untuk menumbangkan kerajaan BN sebelum pilihan raya pada 9 Mei.

"IRI adalah organisasi bukan partisan yang bekerjasama dengan rakan-rakan di Malaysia sejak tahun 2002 untuk mengukuhkan keupayaan parti politik bersaing dalam pilihan raya dan mematuhi amalan tadbir berorientasikan rakyat.

"IRI membekalkan sokongan bukan partisan kepada parti-parti yang meliputi seluruh spektrum politik dalam bentuk bengkel latihan dan rundingan dengan gabungan parti-parti HARAPAN dan BN.

"IRI tidak memberi bantuan kewangan kepada parti-parti politik di Malaysia," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

MP Kulim-Bandar Baharu - Kerajaan Kedah perlu jana ekonomi baharu

Kerajaan Kedah perlu jana ekonomi baharu
KULIM - Kerajaan Kedah dicadangkan menjana ekonomi baharu daripada terus bergantung kepada hasil hutan di dalam persidangan Dun.

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata zaman kerajaan negeri bergantung kepada hasil hutan sudah lama berlalu.

Menurutnya, kerajaan Kedah perlu menjana hasil ekonomi baru dan tidak boleh lagi membenarkan pembalakan berlaku di kawasan hutan simpan.

"Zaman itu sudah berlalu, hutan sudah tak banyak mana. Kedah perlu jana ekonomi baharu lain.

"Berapa duit sangat Kedah dapat hasil premium balak tak berapa duit pun.

"Carilah, rekalah macam mana pun supaya hasil baharu dapat dijana,"katanya.

Beliau berkata, sidang Dun Kedah boleh membincangkan isu tersebut dan mencari jalan untuk kerajaan negeri menjana hasil baharu.

Exco - Sekolah tahfiz di KEDAH perlu berdaftar

Sekolah tahfiz perlu berdaftar
Antara yang menghadiri Perjumpaan Mahabbah di Kompleks Maahad Tahfiz Ahmadiah, Kampung Haji Ngah, Bedong.

SUNGAI PETANI - Kerajaan negeri tidak akan berkompromi terhadap isu keselamatan membabitkan pelajar sekolah agama, pondok dan maahad tahfiz di negeri ini.

Exco Agama, Datuk Dr Ismail Salleh berkata, ia penting bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku termasuk isu kebakaran yang sering dikaitkan.

Menurutnya, bagi memastikan institusi pendidikan agama mematuhi garis panduan keselamatan yang ditetapkan, beliau menyarankan agar setiap pusat perlu berdaftar dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (Jaik).

"Kita harap semua sekolah agama berdaftar, bukan nak menyusahkan tetapi kita tak mau sekolah yang kita urus ni tak selamat," katanya ketika hadir ke Perjumpaan Mahabbah di Kompleks Maahad Tahfiz Ahmadiah, Kampung Haji Ngah, Bedong.

Hadir sama, Exco Pendidikan, Dr Salmee Said dan Pendaftar Sekolah-sekolah Agama Islam Negeri Kedah, Syeikh Zainul Jamal Abdul Ghani mewakili Pengarah Jaik.

Salahuddin rancang majukan bidang dan teknologi pertanian dengan kerjasama UPM


MALAYSIA DATELINE

Salahuddin rancang majukan bidang dan teknologi pertanian dengan kerjasama UPM
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani pada dasarnya bercadang akan menubuhkan sebuah universiti yang kursus pendidikannya menumpukan sepenuhnya kepada bidang dan sektor pertanian.

Menterinya, Datuk Salahudin Ayob berkata, ke arah menterjemahkan impian itu, pihaknya telah mengadakan perbincangan tidak rasmi dengan mendengar beberapa pandangan khususnya daripada beberapa tokoh dan individu yang terlibat secara langsung dalam pengembangan pertanian negara.

Katanya, beliau juga telah memaklumkan melalui pelbagai pihak mengenai keperluan kementerian itu untuk mengembalikan Universiti Pertanian dalam konteks untuk memaju dan memacukan masa depan pertanian negara.

“Oleh itu, satu usaha mesti dilakukan dan saya sendiri sebagai Menteri Pertanian akan memulakan perbincangan secara serius dan formal dengan pelbagai pihak.

“Mungkin kita bermula pertemuan dengan pihak Universiti Putra Malaysia (UPM) sendiri dalam usaha untuk kita membahaskan hujah-hujah ini di peringkat awal.

“Sekiranya ada persefahaman dan UPM berminat atau mempunyai tujuan yang sama dengan kementerian ini, perkara itu harus diteliti untuk kita mengadakan perbincangan dengan pihak Kementerian Pendidikan kerana semua universiti di bawah kementerian berkenaan,” katanya.

Sekolah agama dilantik jadi ejen kutipan zakat bagi Lembaga Zakat Negeri Kedah

Sekolah agama jadi ejen kutipan zakat
Syeikh Zakaria (dua, kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada wakil Sekolah Rendah Islam Ummi yang mendapat tempat kedua Anugerah Bilangan Pembayar Tertinggi.

ALOR SETAR - Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) membuat lantikan semula kira-kira 100 sekolah agama di seluruh Kedah sebagai ejen kutipan zakat sah.

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Syeikh Zakaria Othman berkata, pembayar boleh membuat bayaran zakat di mana-mana sekolah agama yang dilantik menjadi ejen kutipan zakat yang sah itu.

Syeikh Zakaria berkata, inisiatif berkenaan diambil demi memberi kemudahan kepada orang ramai, syarikat-syarikat korporat untuk membayar zakat di negeri ini.

"Usaha itu memudahkan pembayar membayar zakat di mana-mana sekolah yang menjadi ejen kutipan zakat sah, sekaligus memberi manfaat kepada sekolah.

"Dengan lantikan itu, pihak sekolah menerima faedah bayaran kutipan, dan juga manfaat daripada agihan balik daripada syarikat-syarikat korporat," katanya.

Beliau berkata sedemikian dalam Majlis Pelantikan Semula Ejen Kutipan Zakat dan Anugerah Ejen Sekolah Agama di Menara Zakat, di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...