Friday, September 27, 2019

26 bank setuju henti caj transaksi mesin, kaunter

PETALING JAYA: Sebanyak 26 bank bersetuju menghentikan bayaran untuk transaksi konvensional di cawangan mereka di seluruh negara, susulan kemarahan pengguna yang mengatakan amalan itu tidak adil.

Pengumuman oleh Persatuan Bank-bank Di Malaysia (ABM) yang terdiri 26 bank itu dibuat sehari selepas kumpulan itu mempertahankan caj tersebut bagi mendorong pelanggan menggunakan platform perbankan dalam talian.

Ia juga berkata bayaran RM2 tidak dikenakan ke atas pelanggan yang berusia 65 tahun dan orang kurang upaya yang menggunakan perkhidmatan kaunter.

“Bagi mengalakkan pelanggan beralih daripada tunai kepada e-bayaran, beberapa bank kami mengenakan bayaran untuk cek dan bayaran tunai untuk pembayaran kad kredit dan pembiayaan yang dilakukan di kaunter (melalui juruwang di cawangan bank) dan melalui mesin deposit tunai,” kata ABM dalam satu kenyataan.

Surat terbuka kepada Mufti Perlis

https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAFSAvV.img?h=416&w=624&m=6&q=60&o=f&l=f&x=433&y=370
WARKAH TERBUKA PERMINTAAN FATWA DARI TUAN MUFTI SAHIBUS SAMAHAH DATO’ ARIF PERKASA PROF. MADYA DR. MOHD ASRI BIN ZAINUL ABIDIN

Tuan Mufti SS Dr. Maza, saya menulis warkah terbuka ini dengan saya penuh sedar tentang ketinggian ilmu Tuan Mufti dan prinsip Tuan Mufti dalam mempertahankan Islam dan keaslian sumbernya di tanahair ini.

Pengalaman awal saya mengenali Tuan Mufti sebagai seorang yang pakar dalam bidang Hadith dan keluasan pembacaan kitab-kitab Turath bermula ketika saya membaca buku Travelog Minda Tajdid ketika saya berada di Tahun Satu Sarjana Muda dalam bidang Shariah dan Ekonomi Islam di Jordan, negara tempat pengajian yang sama dengan Tuan Mufti.

Kekaguman saya pada Tuan Mufti dalam memberikan penjelasan terhadap isu-isu semasa yang berlaku di tanah air berpaksikan kefahaman yang mantap daripada nas al-Quran dan Hadis sehingga jelas agama ini relevan sepanjang zaman.

Saya masih ingat syarahan Tuan Mufti pada tahun 2013, ketika dijemput menjadi panel dalam persidangan PERTAMA dengan tema Siyasah Syar’iyah dan secara khusus Tuan Mufti mengulas tajuk Mentaati Pemerintah : Antara Literal dan Maqasid.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...