Thursday, January 31, 2019

PAS TERTINGGAL JAUH DI BELAKANG.. Politik adalah seni Muamalah.

1. 4 tahun yang lalu, apabila sejumlah pimpinan di pelbagai peringkat dalam PAS mengambil tindakan untuk berbeza 'ijtihad' dengan pemimpin utama PAS dan Dewan Ulamanya berkaitan perlunya 'perjuangan' PAS bergerak seiring dengan masyarakat majmuk dari sudut bersatu dalam perkara yang perlu disepakati dan merai perbezaan dalam perkara yang tak boleh disepakati. Sedangkan 'ijtihad' politik pimpinan PAS adalah perlu keluar dari bingkai 'penyatuan dalam perbezaan' kepada penyatuan berasaskan Melayu Islam.

2. Hasil dari perbezaan sudut pandang itu, kumpulan yang berbeza telah dicap dengan pelbagai gelaran; 'barua', 'broker', 'pengkhianat' dan pelbagai lagi gelaran negatif dilemparkan kepada golongan ini.

3. Kuliah dan usrah pun digerakkan untuk mengelar 'golongan yang tak walak' ni dengan pelbagai istilah haraki; mutasaqitun, munafik haraki, geng Ibnu Ubay dan macam-macam lagi gelaran dihebahkan ke bawah mengunakan platform USRAH dan KULIAH (semua ahli usrah berasa macam ISLAMI saja kerana mengunakan istilah Arab).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...