Monday, May 21, 2018

Senarai Exco Kerajaan Negeri Kedah yang dikatakan esok akan angkat sumpah


Pasukan Khas Siasatan 1MDB ditubuhkan, kata Pejabat Perdana Menteri

MALAYSIA DATELINE May 21, 2018

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini,telah membentuk satu Pasukan Khas Siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi menjalankan siasatan terperinci berkaitan kes 1MDB, pengesanan dan rampasan aset serta pendakwaan terhadap individu yang melakukan apa-apa kesalahan jenayah dalam pengurusan 1MDB.

Dalam satu kenyataan dari Pejabat Perdana Menteri memaklumkan Pasukan Khas ini akan diketuai bersama oleh Tan Sri Gani Patail (mantan Peguam Negara), Tan Sri Abu Kassim Mohamed (mantan Ketua Pesuruhjaya SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Datuk Abdul Hamid Bador.

Keanggotaan Pasukan ini akan terdiri daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Peguam Negara, Polis DiRaja Malaysia, Bank Negara Malaysia dan beberapa orang peguam yang mempunyai kepakaran dalam perkara berkaitan.

'Jangan ulangi kesilapan BN'


ROSLINDA HASHIM
20 MEI 2018

ALOR SETAR - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan pimpinan Pakatan Harapan (Harapan) agar tidak mengulangi kesilapan kerajaan terdahulu pimpinan BN yang ditolak rakyat selepas gagal urus negara dengan baik.

Katanya, kesilapan itu wajar dijadikan tauladan agar pimpinan Harapan dapat menerajui negara dengan lebih baik.

Menurutnya, rakyat kini bijak menilai dan penilaian itu akan diterjemah rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya ingin mengingatkan, kita tidak boleh ulangi kesilapan lalu yang dibuat kerajaan BN sebelum ini, rakyat akan menilai dan akan tolak pemimpin yang dilihat tiada integriti serta tidak jujur dalam mengurus negara,” katanya.

Amanat itu dikongsi Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar ketika menziarahi Anwar di rumahnya, di Segambut, baru-baru ini.

Hadir sama beberapa pimpinan Amanah serta Penasihat parti itu, Ahmad Awang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...