Tuesday, March 30, 2021

APABILA ANAK BUAH AZMIN CUBA BACK-UP DAN PUJI DIA BERDAYA SAING DI PERINGKAT ANTARABANGSA

 


*AFIF, SIAPA SEBENARNYA YANG DANGKAL DAN TIDAK BERTANGGUNGJAWAB?*
Kenyataan YB Afif Bahardin bahawa ucapan Datuk Seri Johari Abdul Ghani di Perhimpunan Agung UMNO semalam bersifat dangkal dan tidak bertanggungjawab mencerminkan betapa terpisahnya daripada realiti di antara Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dengan kedudukan sebenar daya saing Malaysia di peringkat antarabangsa.
Seperti boss beliau, tampaknya Afif lebih suka menggunakan statistik secara selective untuk mengelirukan orang ramai.
Seperti dilaporkan UNCTAD, net FDI inflows Malaysia pada tahun 2020 jatuh kepada US$2.5 bilion, iaitu kejatuhan sebanyak 68% dan merupakan negara tercorot dari segi aliran masuk bersih FDI di kalangan negara rantau Asia. Mengapa Afif tidak menafikan fakta ini?
Selain itu Afif juga menggunakan DHL Global Connectedness Index (GCI) 2020 yang sebenarnya mengukur prestasi negara bagi tahun 2017 sehingga 2018 di mana pada masa itu Kerajaan PN masih belum wujud dan Azmin Ali masih belum menjadi menteri MITI.
Sebenarnya sebahagian besar prestasi Malaysia dalam DHL GCI mengalami peningkatan pada masa zaman BN sebagai Kerajaan iaitu ranking ke-34 pada tahun 2001 dan meningkat sehingga ranking ke-17 pada tahun 2017.

NAJIB SANGGAH PPBM MENGATAKAN PELABURAN ASING DI MALAYSIA NAIK..!!

 


Petang tadi, PPBM keluarkan kenyataan untuk bidas bekas Menteri Kewangan II Johari Ghani sebab Johari kata pelaburan asing ke Malaysai telah jatuh teruk sejak PRU14.
PPBM kata pelaburan asing ke Malaysia sebenarnya naik 5.8% ke RM108..3 bilion tahun lepas sebab kerajaan PN dan Menteri MITI amat bagus.
(Jangan ketawa sebab ada juga yang akan percaya pelaburan asing ke Malaysia sebenarnya naik tahun lepas)
Entahlah. Data rasmi MIDA (di bawah MITI) kata pelaburan asing jatuh ke RM13 bilion tahun lepas.
"2 Mac 2021: Malaysia says FDI inflows dropped 56% in 2020 to $3.4 bln"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...