Wednesday, September 26, 2018

Perjuangan AMANAH mirip kepada Islam, kata Hassan Mahmud

NASUHA RAHMAN 
Foto WAN ZAHARI WAN SALLEH

Perjuangan AMANAH mirip kepada Islam, kata Hassan Mahmud
Bekas Imam Masjid Negara Datuk Ustaz Hassan Mahmud Al Hafiz yang diumumkan menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) baru-baru ini, menyifatkan perjuangan parti itu mirip kepada Islam sekali gus sesuai dengan selera beliau.

Katanya, kemenangan luar biasa pada Pilihan Raya Umum ke-14 lalu telah mendorong beliau untuk menyertai AMANAH yang akan membawa perubahan dan perkembangan yang baik kepada Islam dan umat Melayu.

“AMANAH asalnya daripada Pas kebanyakkan ia adalah rakan-rakan yang sama juga daripada Pas, hati saya mula kasih sesama kawan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Malaysia Dateline semasa membuat rawatan kesihatan di sebuah hopital swasta di ibu kota pada hari ini.

Hassan yang sebelum ini merupakan ahli Pas seumur hidup memilih AMANAH kerana parti itu kini mempunyai kuasa di dalam kerajaan dengan beberapa pimpinan telah dilantik menjadi menteri dan timbalan menteri.

“Kuasa itu penting, rakan-rakan di dalam AMANAH telah diberi sedikit kuasa dalam mentadbir negara ini jadi peluang untuk membuat benda baik boleh dilaksanakan,” katanya.

Kek Media dibahagi-bahagi antara parti-parti dalam PH?

ISMAIL HASHIM YAHAYA

Kek Media dibahagi-bahagi antara parti-parti dalam PH?
Terdapat sesetengah ahli akademik yang mengatakan media arus perdana tidak lagi relevan kerana yang penting adalah media baharu. Malah sesetengah ahli akademik mempertikaikan bahawa media arus perdana terdiri akhbar, televisyen, radio dan agensi berita nasional sahaja kerana bagi mereka media baharu juga tergolong ke dalam media arus perdana.

Ini kerana bagi mereka khalayak masa ini lebih cenderung membaca berita daripada media baharu seperti Malaysia Dateline, The Malaysia Insight, Malaysiakini, Free Malaysia Media atau Awani Online atau Sinar online, The Star Online dan seumpamanya.

Tetapi perkembangan terkini menunjukkan bahawa media arus perdana tradisional masih lagi relevan dan berkuasa memainkan peranan propaganda bagi Pakatan Harapan (PH).

Ia menunjukkan ekonomi-politik media bukan tertumpu kepada media baharu, tetapi penguasaan pemilikan dan kawalan media oleh parti-parti poltik dalam PH.

Laporan berita dari media sosial memaparkan dengan gamban Datuk Hussammudidn Yaacob, pemilik Kumpulan Karangkarf Sdn Bhd dan Editor Pengurusan Sinar Harian sekarang menjadi Pengerusi TV Alhijrah. Ini bermakna Parti Amanah telah menguasai stesen televisyen itu.

Ini memandangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri adalah Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa juga Naib Presiden AMANAH yang tentunya mengambil seseorang yang pro-AMANAH sebagai seorang yang menjaga stesen televisyen tersebut.

Ayah minta tolong doakan dia..

Ayah minta tolong doakan dia..
Jenazah Allahyarham dibawa menaiki van setelah selesai disolatkan di surau pondoknya, di sini. (Gambar kecil: Mohd Hafizuddin)
AYER HITAM - Ketua Dewan Ulamak Pas Kedah, Tuan Guru Mohd Rejab Md Akhir, 59, kembali ke rahmatullah akibat strok.

Anak sulungnya, Mohd Hafizuddin Helmi Mohd Rejab, 26, berkata, ayahnya tidak sedarkan diri sejak rebah ketika menghadiri program usrah di Kampung Tempayan Pecah, Jumaat lalu.

Bagaimanapun katanya, ketika dirawat di hospital kelmarin ayahnya sempat berpesan supaya mereka mendoakannya.

"Dia sedar sekali saja kelmarin (Isnin), dia kata tolong doakan dia, itu saja yang dia dan (sempat) kata, masa tu adik (Abdul Mubbin, 22) dan mak, Siti Fatimah Osman, 47) ada di sisi ayah," katanya.

Menurutnya, sebelum ini pada 2006 ayahnya disahkan menghidap darah tinggi.

"Tetapi lepas tu ayah tak pernah sakit, tak pernah jumpa doktor sampai la dia tiba-tiba rebah Jumaat lalu.

"Masa tau pasal ayah tu, saya ada di Kelantan sebab masih belajar di sebuah pondok di Pasir Mas.

"Jadi saya terus balik dan Alhamdulillah saya bersama ibu dan adik-adik yang lain setia berada di sisi ayah sehingga dia menghembuskan nafas yang terakhir. Kami reda dengan pemergian ayah," katanya dalam nada sedih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...