Friday, March 27, 2020

MANA DATANGNYA DUIT RAKYAT YANG KERAJAAN SIMPAN BEGITU BANYAK UTK MAKCIK KIAH


Kena faham sistem kewangan negara. Kita ada simpanan yang dinamakan Wang Rizab Negara dan Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN). Wang Rizab ada kira-kira RM400 bilion dan KWAN ada RM17 bilion. Selain itu ada Kumpulan Wang Amanah lain. Duit ni la yg kjaan skrg gunakan. 

Wang Rizab Negara ni diuruskan Bank Negara dan dipantau Bank Dunia. Ia perlu digunakan apabila berlaku kecemasan spt Covid-19 ni. Waktu lain ia juga digunakan untuk kes spt jika berlaku kemelesetan ekonomi. 

Wang Rizab ni pun tak boleh digunakan suka hati sebab bila jumlah makin kurang, kedudukan ekonomi negara makin lemah. Pasaran akan merosot dan tahap kepercayaan dunia terhadap negara ikut jatuh. Negara boleh jadi muflis.

Covid-19 : Hati masih lagi keras walaupun kita di uji ALLAH

Nur Mohammad Hadi


Covid-19 merupakan satu ujian dan tamparan hebat bukan sahaja dinegara kita bahkan diseluruh dunia. Ini merupakan peringatan Allah kepada manusia agar kembali kepadaNya tetapi ada dikalangan masyarakat yang tidak merasakan ia sebagai satu bencana dariNya. 

Ada dikalangan mereka yang masih bergurau senda dengan lawak-lawak yang tidak masuk akal, mempersenda akan bencana ini serta terus menerus bermusuhan antara satu puak dengan puak yang lain hanya disebabkan oleh berbeza pandangan.
 
Antara hikmah yang mahu Allah khabarkan kepada kita ketika mana manusia itu diuji khususnya disebabkan Covid-19 ialah :

1- Menguji keimanan seseorang dan tahap pergantungannya kepada Allah.

2- Allah tidak akan mendatangkan bala kecuali untuk menghapuskan dosa-dosa hambaNya.

3- Supaya manusia sedar akan kesilapan-kesilapan yang telah dilakukanya.

4. Bagi membezakan mereka yang benar-benar beriman dan mereka yang menipu dalam agamaNya.

Covid-19 : Penjelasan mengenai masa PKP yang diberikan oleh pemerintah kenapa 14 hari..! [video]

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuMpQ1JOGjV8wLE2xOypPGmRZONfQRS0WU3aytnIINdElRviTZT2SjDw3fY5JuiKWN3QC9STGH_DzU0CR0NQk325rxZYH4W5f1KBv_Dm728phyJ-pJyv3HGPb8CJeBPJJpO4bwHLmbsTc/s640/20200325_134616.jpg

nampaknya terbaik sahabat kita ini menjelaskan kenapa masa PKP nie 14 hari.. dan kenapa ianya dilanjutkan lagi sampai 14hb April...

sekarang bila dah faham silalah patuhi arahan tersebut... selagi dok buat degil selagi itulah masa ini akan bertambah jika pesakit semakin bertambah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...