Friday, July 13, 2018

Tahukah ANDA siapakah HAKIM yang paling kanan sekali ikut RANGKING KEHAKIMAN

RANKING KEHAKIMAN


Mahkamah Persekutuan (dahulu dikenali Mahkamah Agong) adalah mahkamah tertinggi di Malaysia dan diketuai oleh seorang YAA Ketua Hakim Negara (Chief Justice) dan dianggotai hakim-hakim Mahkamah Persekutuan yang dilantik

Mahkamah Rayuan adalah mahkamah kedua tertinggi diketuai seorang Presiden Mahkamah Rayuan dan dianggotai hakim-hakim Mahkamah Rayuan

Mahkamah Tinggi Malaya adalah Mahkamah Tinggi bagi setiap negeri di semenanjung Malaysia diketuai seorang Hakim Besar Malaya (Chief Judge)

Mahkamah Tinggi Borneo (Sabah&Sarawak) diketuai seorang Hakim Besar (Chief Judge)

Ketua Hakim Negara&Presiden Mahkamah Rayuan sudah habis tempoh perkhidmatan, dan hakim paling kanan ialah Hakim Besar Malaya dan Hakim Besar Borneo

Memandangkan TS Richard adalah Hakim Besar Borneo dan paling kanan dalam hakim yang sedia ada, beliau adalah layak dilantik ke jawatan tersebut.

Walaun PAS - Patung BUDHA boleh Patung JESUS tak boleh..!!


Ingat lagi dulu.. bila UMNO dok mainkan isu Patung Budha terbesar di Asia tenggara elok je berbaring di kelantan, masa tu orang PAS kata.. itulah lambang Keadilan dalam pemerintahan Islam.. Mereka bebas beragama, walhal Kelantan negeri 95% Muslim..

Tapi Bila ada kononnya Patung Jesus di Perkampungan Portugis di Melaka yang majoriti penduduk penganut kristian, PAS pulak kata.. inilah Agenda evangelis Kristian.. Kristian cuba menguasai pemerintahan Negara dibawah PH.. walhal ia dibina zaman BN..

Apakah kita dapat Lihat wajah Penunggang Agama ? Inilah kelompok Khawarij..di Kelantan Dalilnya lain, di Melaka nya lain.. ini yang Sheikh Said Ramadhan huti kata, mereka menggunakan dalil demi kepentingan Siyasah mereka.. :)

Ahmad Muslim Badawi Badawi

Apabila kenyataan PEGUAM & USTAZ PAS bercanggah isu perlantikan KETUA HAKIM NEGARAKot ada yg tak kenal... Sdr Hamid Ismail ni calon PAS Tanjong Aru Sabah... juga Pengerusi Lajnah Undang-Undang Pas Sabah....So far beliau bersetuju Tan Sri Datuk Seri Panglima Richard Malanjum kepada jawatan Ketua Hakim Negara.. namun kenapa pimpinan lain yang bertaraf Ustaz memberikan komen seolah-olah Malaysia & islam sudah menjadi KIAMAT dengan perlantikan ini..

2 hrs

Ini gambar saya bersama Tan Sri Datuk Seri Panglima Richard Malanjum pada awal tahun ini semasa pembukaan Tahun Perundangan Sabah dan Sarawak 2018 di Miri, Sarawak.

Dia adalah Hakim Mahkamah Persekutuan paling senior. Maka, jika ada kekosongan kepada jawatan Ketua Hakim Negara selepas Tun Raus, dia adalah calon yang patut dan layak untuk memegang jawatan itu.

Sejak memegang jawatan sebelum ini, iaitu Ketua Hakim Mahkamah Sabah dan Sarawak, beliau telah membuat perubahan drastik terhadap sistem kehakiman di Sabah dan Sarawak. Pemfailan dokumen secara e-filing dimulakan oleh beliau di Sabah dan Sarawak. Sistem ini kemudian telah diikuti di Semenanjung Malaysia. Beliau juga mewujudkan sistem mahkamah yang mempercepatkan pendengaran kes dan juga mengelakkan kes dari terbiar lama atau tertunda. Beliau juga mementingkan para peguam, terutamanya peguam-peguam Sabah, agar sentiasa meningkatkan kualiti perkhidmatan mereka sama ada kepada mahkamah atau klien.

Umat Islam harus cari ruang bina negara dengan tidak terpengaruh persepsi

ARHAM MERICAN

Umat Islam harus cari ruang bina negara tidak terpengaruh persepsi
ULASAN: Umat Islam perlu bertenang, tidak reaktif dan terus membina kepakaran bagi mengisi ruang membina Malaysia Baru. Kenyataan Ustaz Nasrudin Hassan, Ketua Penerangan Parti Islam Se-Malaysia (Pas) semalam yang antaranya mengatakan bahawa telah lengkap posisi Tiga Serangkai pada sektor undang-undang dan kehakiman oleh figura yang sangat meresahkan umat Islam adalah satu kenyataan yang tidak perlu dan bakal membina perpecahan antara warganegara Malaysia.

Secara asasnya, tiada larangan khusus dalam Islam yang melarang perlantikan warganegara bukan Muslim ke posisi-posisi tertentu dalam sesebuah negara. Ini apa yang disebut oleh Presiden Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam buku beliau Fiqh Negara, bahawa memberi jawatan kepada bukan Muslim dalam pemerintahan sesebuah negara jika individu itulah yang paling layak dan amanah, maka ianya adalah suatu bentuk keadilan yang sejajar dengan tuntutan Islam. Suruhan untuk berlaku adil kepada orang bukan-Muslim ini disebut dalam Al-Quran (Surah al-Mumtahanah, ayat 8 ).

Pandangan yang sama dinukilkan oleh Sheikh Dr. Fareed Abdul Khaliq, salah seorang pengasas Ikhwan Muslimin dalam buku beliau Fiqh al-Siyasi al-Islami bahawa memberikan golongan bukan-Muslim hak untuk dilantik memegang sesuatu jawatan adalah suatu penegasan dan sokongan terhadap kesatuan dalam sesebuah negara. Ia juga menghalang mereka daripada memecahkan kesatuan ini atas alasan mereka dipinggirkan dalam negara sendiri, yang dapat menanam kebencian dan permusuhan dalam jiwa mereka terhadap kaum Muslimin. Maka hal ini adalah suatu mudarat besar yang perlu dielakkan.

Elak harta wakaf diseleweng atas nama agama

Sehari dua ini kecoh cerita seorang ustaz selebriti di Perak hendak jual Sekolah Tahfiz beliau di Perak. Dengar cerita, sekolah tahfiz tersebut dibina hasil dari wakaf orang ramai.

Beliau hendak jual sekolah itu kerana beliau sudah tidak lagi mampu untuk menampung perbelanjaan pengurusan sekolah itu atas alasan telah disekat oleh kerajaan sekarang dari mengajar di masjid.

Sebenarnya kalau mengikut undang-undang, harta wakaf di Malaysia ini sepatutnya berada di bawah kelolaan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).

MAIN bertindak sebagai Pemegang Amanah terhadap setiap harta wakaf. Di Perak sebagai contoh, undang-undang yang mengurus harta wakaf diperuntukkan di bawah Enakmen Wakaf (Perak) 2015.

Adakah maahad tahfiz, pondok, pusat pengajian dan rumah anak yatim yang dibina hasil daripada dana wakaf di Perak ini semuanya didaftarkan di bawah Majlis Agama Islam Perak?

Itu saya tidak boleh sahkan dan saya pun tidak pasti sejauh mana undang-undang wakaf ini dikuatkuasakan ke atas harta-harta wakaf yang ada di negeri Perak ini.

Bagi saya, harta wakaf ni perlu diurus dengan baik. Kerajaan perlu ambil serius terhadap setiap harta yang dibangunkan dan diberikan melalui dana wakaf ini sebab setiap pewakaf ini mewakafkan harta mereka dengan niat untuk ibadah dan pahala, bukan sebab lain.

Tiga puak dalam media sosial perlu kita awasi


NASUHA RAHMAN

Tiga puak dalam media sosial perlu kita awasi
Selepas PRU14 peranan media khususnya media sosial mutakhir ini telah digunakan oleh beberapa puak atau kumpulan di dalam masyarakat hari ini bagi menimbulkan bermacam-macam persepsi.

Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM) Professor Dr Abdul Muati Ahmad berkata terdapat tiga puak di dalam media sosial mutakhir ini.

Puak pertama, katanya suka mengadu domba yang menyifatkan apa yang dilakukan oleh kerajaan rakyat pada hari ini salah belaka.

“Puak ini akan cari salah kerajaan. Kalau tak ada salah pun mereka akan cipta kesalahan. Mereka sengaja beri maklumat yang tak betul. Mereka mengapi-apikan sentimen bangsa dan agama.

“Mungkin mereka harap akan berlaku kacau-bilau dalam negara dan rakyat akan bangun menentang kerajaan Tun M ini,” katanya.

Umpamanya, tambah beliau dalam kes pelantikan Peguam Negara (AG) mereka sengaja membangkitkan isu AG baharu ini bukan Islam dan bukan Melayu.

“Saya yakin mereka tak faham pun tentang institusi AG ini dalam konteks negara kita. Tapi yang mustahak bagi mereka bakarkan kemarahan rakyat. Begitu juga dalam kes JAKIM. PM tak sebut pun nak tutup JAKIM. Tapi mereka bangkitkan isu kononnya PM nak tutup JAKIM supaya orang Islam marah kepada PM dan kerajaan.

Nasib 2 presiden parti yang jadi pembangkang, Hadi kekal Najib out!!

Nasihat untuk pembangkang terutama sekali PAS

Aku mula-mula ingat bila dah habis PRU , pembangkang akan muhasabah la diri dan buat post mortem kenapa rakyat Malaysia tolak mereka dalam PRU. Tapi nampaknya UMNO sahaja yang berani mengakui skandal 1MDB and Najib Razak adalah punca kekalahan mereka.

Yang PAS pulak, dah la kalah hampir kesemua kerusi di Selangor, jumlah kerusi yang menang pun makin berkurang. Tak ada seorang pun yang berani dalam PAS yang suruh Presiden PAS untuk letak jawatan. At least dalam UMNO lebih berani sebab tu Najib Razak akhir nya akur dan letak jawatan.

Bila dah kalah, makin hari makin banyak pulak isu yang di mainkan oleh pembangkang. Semuanya 3R; Race, religion dan royalti. LGE jadi Finance Minister, TT jadi AG, Richard Malanjum jadi ketua hakim negara pun PAS nak bising atas alasan bermasalah pada umat Islam. Food for thought, mereka dipilih berdasarkan merit, seniority dan yang paling penting sekali DIBENARKAN DALAM PERLEMBAGAAN.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...