Monday, July 23, 2018

Kerajaan PH PERAK luluskan bantuan segera RM150K kepada maahad Ust Kazim


Hari ini kerajaan PH Negeri Perak telah meluluskan bantuan segera RM 150,000 kepada Maahad Tahfiz Negeri Al-Barakah milik Kazim..

Tahu tak, nak meluluskan sesuatu peruntukan yang besar ni, kena kelulusan Jemaah Exco.. di Perak hampir 50% Exconya adalah DAP, malah 18 dari 29 Adun PH di Perak dari DAP.. jadi tang mana DAP menang.. DAP perintah ni akan menindas Islam ? apa lagi nak tutup Maahad Tahfiz..

Teringat aku masa Perak hanya setahun perintah Perak 2008, Tok Guru Pakteh masa tu mengadu, bertahun dia mohon tanah nak besarkan kawasan pondok.. tapi tak pernah lulus bawah BN.. masa Tu Ni Nizar dan Kerajaan DAP tak sampai 6 Bulan dah luluskan pemberian lot Tanah..

Siaran Langsung Sidang Dewan Rakyat 23 Julai 2018 Sesi Pagisoalan selanjutnya : KLIK SINI


Sudah sampai masanya Melayu ditegur

 Sudah sampai masanya Melayu ditegur
SHAH ALAM - Sudah sampai masanya teguran dibuat kepada bangsa Melayu terutamanya golongan profesional yang sudah terlalu selesa dengan kemudahan yang mereka peroleh.

Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Madya Datuk Paduka Dr Mohd Rosli Saludin berkata, golongan yang sudah terlalu selesa dilihat tidak mahu turun ke bawah melihat apa yang sebenarnya berlaku kepada orang Melayu.

Menurutnya, bangsa Melayu juga kurang membuat penyelidikan tentang apa yang berlaku sekarang dan lebih suka hanya ‘tunggu’ dan ‘lihat’.

“Jati diri Melayu makin terhakis dan kurang sikap ambil tahu hal bangsa… mereka (bangsa Melayu) lupa soal musyawarah dan muafakat… lupa soal adab dan budi. Walhal nenek moyang dulu banyak tinggalkan azimat supaya Melayu bersatu dan ada semangat sayang bangsa.

“Melayu dulu sudah ada kemajuan hebat dan minda besar. Contoh mereka sudah pandai buat pistol iaitu terakol, sudah pandai buat senapang iaitu istinggar, sudah pandai buat meriam iaitu lela rentaka.

"Kita kena jadi bangsa pencipta seperti dulu,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian.

‘Najib ingat boleh perintah negara 100 tahun lagi?’

‘Najib ingat boleh perintah negara 100 tahun lagi?’
SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak sedar dan memandang rendah kuasa rakyat sekali gus menjadi punca BN tumbang pada PRU14 lalu.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, rakyat sudah muak dengan pemerintahan Najib yang disifatkan sebagai kuku besi dan banyak menyusahkan rakyat.

Menurutnya, penghargaan seharusnya diberikan kepada rakyat yang bangkit menumbangkan BN dan tugas PH sekarang adalah memperbaiki segala kerosakan yang telah dilakukan.

"Mereka (BN) seolah-olah kebal dan tidak mungkin kalah. Mereka juga ingat dapat memerintah lagi 100 tahun.

"Tetapi mereka silap dan tidak ambil kira perasaan rakyat yang tidak suka dengan pemerintahan kuku besi.Sekarang kita berjaya tumbangkan mereka," katanya dalam ucapan pada majlis makan malam sempena mengumpul dana untuk Tabung Harapan Malaysia di Ideal Convention Center (IDCC), sebentar tadi.

Harga Minyak RM1.50 : Antara FAKTA & AUTA pembangkang


Ini respons saya berdasarkan fakta tentang tuduhan PAS Kerajaan PH tak tunai janji turunkan harga minyak

Ini fakta yg sebenar berlaku:

"Sebelum BN kalah dlm PRU-14 dulu, harga minyak ialah RM2.20 seliter. Masa itu harga pasaran minyak mentah dunia $55 dolar setong.

Selepas PH menang pada 9 Mei 2018 dan hingga kini setelah lebih 2 bulan, harga minyak masih RM2.20 seliter, sedangkan harga minyak mentah sekarang $75 dolar setong"

Untuk kekalkan harga minya pada RM2.20, kerajaan PH telah belanjakan RM1.4 bilion untuk mensubsidikan harga minyak.

Jadi mana ADIL, mana TAK ADIL?

(1) Zaman BN, pada harga minyak dunia $55 dolar setong, harga runcit RM2.20

(2) Zaman PH, pada harga minyak dunia $75 dolar setong, harga runcit RM2.20 juga.

Ingat tak masa tahun 2004 dulu, Pak Lah Badawi naikkan harga minyak sampai 70 sen menjadikan harganya RM2.70 seliter.

Tahu harga minyak dunia masa tu berapa? $90 dolar setong!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...