Thursday, September 6, 2018

Daim jadi peguam, jumpa Anwar 6 kali di penjara

Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan Tun Daim Zainuddin mendedahkan beliau 'menjadi peguam' dan bertemu Datuk Seri Anwar Ibrahim di penjara sebanyak enam kali sebelum pilihan raya umum ke-14.

Menurut Daim beliau bertemu dengan ramai pemimpin Umno daripada DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan PKR sendiri termasuk Anwar bagi membincangkan masalah dihadapi negara ketika itu.

"Hendak jumpa Anwar susah. Yang dibenarkan jumpa hanya ahli keluarga atau peguam. Maka, untuk atasi masalah ini saya jadi peguam balik. Dengan cara itu saya dapat masuk di (Penjara) Sungai Buloh dan jumpa Anwar.

"Saya jumpa dan berbincang dalam enam kali. Selepas itu saya tidak dibenarkan. Bila tidak dibenarkan saya tulis surat kepada PM.

"Saya tanya mengapa tidak boleh berjumpa kerana saya peguam. Mereka ada laporan tertentu maka saya tidak dibenarkan masuk.

"Tidak mengapalah sebab kami dah bincang. Yang perlu dibincang masalah ketika itu ialah masalah politik," kata bekas menteri kewangan itu.

Lantikan Dr Maszlee sebagai Presiden UIAM satu kesilapan


RAHMAN IMUDA

Lantikan Dr Maszlee sebagai Presiden UIAM satu kesilapan
Ulasan: Beberapa hari yang lepas, Malaysia telah menyambut “hari terkejut” berhubung dengan kes dakwaan rasuah banglo Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Saya fikir hari terkejut hanya akan dirayakan sehari, rupa-rupanya sambutan “hari terkejut” diteruskan semalam apabila Dr Maszlee dilantik sebagai Pengerusi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pakatan Harapan (PH) kerap mengatakan ingin mengembalikan kuasa autonomi kepada universiti, lantikan Dr Maszlee selaku Menteri Pendidikan sebagai Pengerusi UIAM adalah tindakan yang bertentangan dengan laungan membebaskan universiti.

Untuk memudahkan proses universiti mendapatkan autonomi penuh – pengaruh kementerian terhadap universiti harus dikurangkan, melantik Menteri Pendidikan sebagai Presiden adalah langkah keterbelakang dalam menuntut autonomi universiti.

Prestasi Dr Maszlee sebagai Menteri Pendidikan

Ketika Pakatan Harapan mencapai usia 100 harinya, Wan Saiful Wan Jan selaku pegawai khas Dr Maszlee telah mengumumkan 43 inisiatif yang dikatakan telah dicapai oleh Kementerian Pendidikan.

Dalam konteks pendidikan tinggi, secara jujur – saya tidak melihat terlalu banyak perkara yang boleh dibanggakan dalam inisiatif tersebut.

Bagi saya Kementerian Pendidikan hilang “impak segera” atau kerap dipanggil “quick win” dalam perancangan mereka.

'Selamat pengantin baharu MCA, Pas'

http://www.themalaysiantimes.com.my/wp-content/uploads/2016/04/MCA-PAS-Child.jpg
BALAKONG – Tahniah kepada MCA dan Pas kerana akhirnya membuat pengakuan secara terbuka bahawa kedua-dua parti seteru itu kini telah ‘berkahwin’.

Sindiran itu dilontarkan, calon PH PRK Dun Balakong, Wong Siew Ki sebagai reaksi kepada kehadiran Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan yang turun berkempen untuk MCA, malam tadi.

Siew Ki berkata, tindakan MCA itu membuktikan kepada pengundi bahawa parti etnik Cina itu sanggup melakukan apa sahaja demi meraih kemenangan pada 8 September ini.

“Tahniah kepada mereka, akhirnya MCA dan Pas berkahwin secara terbuka. Jika dulu umum maklum MCA sering mengkritik Pas.

“Jadi sekarang kita boleh nampak, demi kemenangan mereka (MCA) akan bekerjasama dengan sesiapa sahaja. Namun, bagi saya tak ada masalah kalau MCA nak bekerjasama dengan Pas ataupun dengan Umno, sebab pengundilah yang akan menentukan pilihan mereka,” katanya.

KPDNHEP KEDAH Gempur premis kenakan cas tinggi

Gempur premis kenakan cas tinggi
CHANGLUN - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menerima lapan aduan mengenai kenaikan harga sejak Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dilaksanakan 1 September lalu.

Exco Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr R Summugam berkata, aduan yang diterima melibatkan restoran, panggung wayang, kedai runcit dan tambah nilai prabayar.

Katanya, susulan aduan berkenaan, pihaknya mengadakan tinjauan dan pemeriksaan di premis terlibat.

“Premis pertama yang kami buat pemeriksaan adalah di sebuah restoran nasi kandar di sini yang mana ada laporan mengatakan pemilik restoran mengenakan cas yang tinggi.

“Bagaimanapun, setelah diperiksa kami mendapati mereka hanya mengenakan SST sebanyak enam peratus iaitu cukai untuk perkhidmatan sahaja.

Pimpinan PAS kata PH lebih parah daripada BN

PH lebih parah daripada BN
ALOR SETAR - Pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan (PH) didakwa lebih parah berbanding pentadbiran BN yang memerintah selama kira-kira 60 tahun.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Nasrudin Hassan Tantawi berkata, kerajaan sekarang dirasakan lebih teruk berbanding terdahulu kerana ia dilihat mempermainkan kepercayaan rakyat.

Menurutnya, selepas 118 hari PH didapati masih gagal menunaikan pelbagai janji ditaburkan mereka untuk melakukan perubahan dalam pilihan raya lepas.

"Masa pilihan raya, dia kata akan buat perubahan tapi tak buat perubahan pun, sedangkan sudah menabur pelbagai janji.

"Inilah langkah memperlekeh daya fikiran rakyat. Itulah kemuncak kebiadapan dan menunjukkan betapa teruknya kerajaan hari ini. Jadi, rakyat kenalah sedar dengan keadaan berlaku," katanya.

Nasrudin berkata, kerajaan PH membuat 10 janji yang akan ditunaikan dalam 100 hari pemerintahan ketika PRU 14 lalu, bagaimanapun kini hanya lebih kurang 20 peratus sahaja yang ditunaikan untuk rakyat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...