Wednesday, April 18, 2018

‘PRU14, hanya BN vs Harapan, Pas kalah teruk’

Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff
SHAH ALAM - Medan PRU14 hanya akan menyaksikan pertarungan sengit antara BN dan Pakatan Harapan (Harapan).

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Profesor Datuk Dr Mohammad Agus Yussoff, berkata sementara itu Pas dijangka akan mengalami kekalahan yang teruk.

“PRU 14 akan hanya menyaksikan persaingan sengit antara BN dan Harapan sahaja, Pas adalah parti yang akan kalah teruk dalam PRU ini.

“Kerajaan Pas akan jatuh di Kelantan. Alasan kenapa saya berpandangan sedemikian telah saya hujahkan dalam kenyataan saya sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataannya hari ini.

Dalam pada itu, beliau menafikan ada mengeluarkan kenyataan yang memburukkan peribadi pemimpin tertentu.

“Tetapi, untuk saya memburukkan peribadi pemimpin, melibatkan pencen dan lainnya, itu bukanlah sesuatu yang saya akan sebut dan nyatakan,” katanya.

Nurul Izzah menang saman fitnah RM1 juta

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar hari ini menang dalam kes saman fitnahnya terhadap anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berhubung pertemuannya dengan 'puteri Sulu' Jacel Kiram.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan Ismail dan Khalid masing-masing membayar RM600,000 dan RM400,000 kepada penyandang kerusi Parlimen Lembah Pantai itu.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Faizah Jamaluddin turut mengarahkan mereka membayar kos berjumlah RM80,000, dan membenarkan injunksi melarang mereka mengulangi perkataan fitnah dalam mana-mana penerbitan atau penyiaran.

Faizah berkata, Khalid telah memfitnah Nurul Izzah ketika beliau dalam satu acara di masjid Bukit Aman pada 22 Mei 2015 memberitahu hadirin bahawa Nurul Izzah bertemu dengan musuh negara yang membunuh anggota keselamatan.

Bagi Ismail Sabri (gambar) pula, Faizah berkata beliau membuat fitnah pada hari sama dalam majlis berkhatan anjuran Umno Bahagian Bera. Ismail Sabri adalah ketua Umno Bahagian itu.

Antara DR.M pemfitnah atau ANWAR peliwat?

DR M PEMFITNAH ATAU ANWAR PELIWAT?


Soalan ini sekarang dimainkan oleh cybertrooper Parti yang mengatakan mereka pejuang Islam. Suatu masa depa kata jangan dibangkitkan fitnah yang sedang tidur. Dalam masa yang lain depa bukan saja bangkitkan fitnah yang sedang tidur, sebaliknya depa menari-nari dengan fitnah yang depa sendiri bangkitkan.

Bila depa diserang, depa kata depa difitnah kiri kanan depan belakang atas bawah tapi bla depa berseronok dengan fitnah, semuanya halal atas nama depa pejuang parti berteraskan Islam.

Aku ada terbaca bahawa Anwar sendiri tidak pernah mendendami Tun M atas apa yang berlaku. Kalau pun Anwar tidak memaafkan atau melupakan, kebersamaan Anwar dan Tun M sekarang adalah untuk sesuatu yang lebih besar antara depa berdua. Nasib dan masa depan Malaysia lebih besar.

Adakah Tun M pemfitnah? Jika bukan, adakah Anwar peliwat?

Pergolakan, pertembungan antara Anwar dan Tun dimulakan episod liwat. Tun memecat Anwar atas alasan Anwar tidak baik antaranya kerana liwat. Anwar dipecat dan kemudiannya didakwa di Mahkamah. Adakah Anwar disabitkan bersalah kerana liwat ketika itu? Jawapannya tidak. Anwar dibebaskan oleh Mahkamah. Anwar dipenjara bukan kerana liwat! Itu fakta.

'PAS mungkin kalah teruk, hilang Kelantan'

 
Penganalisis politik Profesor Dr Mohammad Agus Yusoff meramalkan pilihan raya kali ini sebagai pertembungan antara BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN).

PAS pula, menurutnya, akan kalah teruk dan malah kemungkinan besar akan kehilangan Kelantan.

"PAS adalah parti yang akan kalah teruk dalam PRU ini (dan) kerajaan PAS akan jatuh di Kelantan.

"Alasan kenapa saya berpandangan sedemikian telah saya hujahkan dalam kenyataan saya sebelum ini," katanya di Facebook hari ini.

Tidak dapat dipastikan kenyataan terdahulu yang dirujuknya sebagai hujah kepada prestasi buruk PAS pada PRU ke-14.

Namun pada 21 April 2017, beliau menyenaraikan sebab Umno mampu merampas negeri itu, iaitu kegagalan kerajaan PAS mengatasi masalah rakyat dan membangunkan negeri serta pemimpin Umno yang lebih peka dan kedudukan kewangan parti itu yang lebih kukuh.

'Undi PAS beri talian hayat kepada Umno BN'

ULASAN I Memberi undi kepada PAS samalah seperti memberi talian hayat kepada Umno dan Barisan Nasional.

PAS tidak berhajat untuk menyelamatkan negara sebaliknya bertindak untuk menjadi faktor pemecah undi secara tidak langsung menyelamatkan Umno dan Barisan Nasional.

Malaysia hari ini berdepan dengan masalah ekonomi yang kian meruncing di mana kadar keberhutangan negara semakin meningkat.

Setakat 31 Disember 2017, kerajaan merekodkan jumlah hutang negara berjumlah RM686 billion iaitu peningkatan hampir RM40 billion daripada RM648 billion yang direkodkan tahun sebelumnya (2016).

Tidak mustahil angka ini akan melepasi kadar 55 peratus KDNK jika negara masih diurus oleh pemimpin dari Barisan Nasional akan datang.

Kadar percukaian yang menekan rakyat seperti GST juga akan lebih mengheret rakyat kepada beban derita yang berpanjangan jika BN masih kekal di tampuk pemerintahan.

Nik Omar: HARAPAN berpeluang menang di Kelantan


PRU14 | Anak bekas Mursyidul Am PAS Nik Omar Nik Abdul Aziz berkata Pakatan Harapan (HARAPAN) berpeluang mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Kelantan.

Justeru katanya, kerajaan PAS Kelantan perlu menyedari kelemahan pentadbiran mereka bagi mengelakkan perkara itu berlaku.

Nik Omar bagaimanapun tidak mengulas lanjut kelemahan PAS Kelantan yang dimaksudkan.

"Kita mesti menerima realiti yang sebuah parti politik di negara ini tiada yang sempurna, termasuklah PAS yang diberi mandat untuk mentadbir Kelantan sekarang ini.

"Tidak dinafikan dari segi dasar, kepemimpinan sekarang ini sudah meneruskan legasi `Tok Guru', tetapi ada beberapa kelemahan yang hendak diperbetulkan oleh Parti Amanah Negara (AMANAH) dan rakan sekutunya," katanya seperti dilapor BH Online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...