Monday, October 8, 2018

Bukan PU tapi TU..!!!

 http://galaksi-media.com/wp-content/uploads/2016/08/PU-Cover-m-600x360.jpg
Jika kita ini memang benar-benar mahu mencari keredaan tuhan dan bersungguh mahu suci menjalankannya, maka kita tidak akan mahu masuk lumba untuk mengejar pertabalan sebagai pendakwah nombor satu dunia. Misalnya.

Sebagai orang Islam, kita malu apabila kita dibilang orang sebagai penggiat agama, kerana yang paling kenal akan diri kita ialah kita sendiri (selain isteri kita yang tahu kita bangun subuh pukul berapa).

Seperti juga mereka yang dulu pergi berperang apabila Islam terancam. Mereka pertaruhkan nyawa bukan kena mahu digelar syahid.

Bahkan sudah dinyatakan bahawa sesiapa yang mempertahankan agama hanya kerana mahu dipanggil syuhada akan ditempelak tuhan.

Tapi itulah, hari ini kita budak-budak yang akalnya kurang dua puluh lima sen bersaing sesama sendiri untuk merebut gelaran pada pangkal nama.

Ada yang mahu digelar pencetus umah, ada yang ingin dabik dada dipanggil dai di seluruh nusantara dan seumpamanya.

Walhal yang dilahirkan dari semua program lumba dengan nama agama itu hanyalah TU, iaitu Toyol Ummah, yang kerjanya sibuk berbuat onar dan melahiran kegusaran.

Akhirnya Guni BAJA DACING berubah wajah..!!


Laehnya Umno untuk beri saingan kepada PH

AHMAD LUTFI OTHMAN

https://assets.nst.com.my/images/articles/PAKATANUMNO_1537960126.jpg
Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2018 berlalu tanpa riuh-rendah dan sorak-sorai. Kemilau gemerlapan pun terasa pudar. Siaran langsung televisyen tiada lagi. Lagu rasminya — yang diakui pernah jadi halwa telinga — hanya sayup-sayup kedengaran.

Tempoh pertemuan juga telah disingkatkan. Daripada empat hari menjadi dua hari. Sebenarnya, persidangan penuh tinggal sehari sahaja.

Nampak laeh sangat apabila Umno bercerai-tanggal dengan kuasa dan takhta sejak tarikh keramat 9 Mei 2018. Seolah-olah dalam sekelip mata Umno hilang segala-galanya, menjadi muflis dan pokai, walaupun lebih enam dekad berkuasa.

Maka sewajarnya, selepas mula berbaik-baik mengatur taawun sesama dua parti Melayu ini, Umno boleh mengambil iktibar menyediakan persiapan untuk beroperasi sebagai parti pembangkang berwibawa dan konstruktif.

Mungkin Umno sepatutnya belajar daripada Pas — berpotensi menjadi rakan sekutunya yang baru — yang mampu terus memeriahkan muktamar tahunannya selama empat lima hari walaupun berada di barisan oposisi dan berdepan tekanan regim pemerintah di era lama.

Ya, Umno kini menghadapi rantaian krisis dan konflik. Kekalahannya dalam PRU14 satu tragedi besar, yang sewajarnya sudah diduga. Bagaimanapun, pimpinan utamanya sentiasa dalam zon selesa. Mungkin bertitik-tolak daripada sikap dan pegangan presidennya waktu itu, Najjb Razak, “Cash is King”.

Kerjasama Darul Quran-IPT lahir 1,790 huffaz profesional

 Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa
CYBERJAYA - Seramai 1,790 huffaz profesional dalam pelbagai bidang akademik telah dilahirkan melalui kerjasama antara Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan institusi pengajian tinggi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata kerjasama yang diterokai sejak 2000 itu melibatkan tiga universiti iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dan Cyberjaya University College of Medical Science (CUCMS).

Kejayaan itu terhasil melalui pelaksanaan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran bermula 2000, yang menyasar melahirkan modal insan cemerlang dalam pelbagai bidang seiring Pelan Tindakan Pemerkasaan Darul Quran 2015-2019, katanya.

"Alhamdullilah, pengintegrasian dua bidang ilmu ini telah menampakkan kejayaan melalui kelahiran jurutera, pakar pengurusan dan doktor huffaz dari institusi pendidikan berkenaan," katanya pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Jakim dan CUCMS bagi pelaksanaan Program Pensijilan Tahfiz Darul Quran-CUCMS di sini hari ini.

Jalan ke jambatan Pulau Bunting dibuka mulai esok

 Jalan ke jambatan Pulau Bunting dibuka mulai esok
YAN - Jalan sambungan dari Lebuhraya Utara Selatan ke Pulau Bunting dekat sini akan mula dibuka kepada orang ramai mulai esok.

Timbalan Menteri Kerja Raya Mohd Anuar Mohd Tahir berkata projek jalan sepanjang 18.2 kilometer bernilai RM250 juta itu telah pun siap sepenuhnya pada 23 September lepas.
ADVERTISING

"Dengan siapnya kerja-kerja pembinaan bagi projek ini, ia dapat menyediakan perhubungan darat yang lebih berdaya maju untuk semua jenis kenderaan darat dari Lebuhraya Utara Selatan ke Jambatan Pulau Bunting.

"Selain itu dapat mewujudkan prasarana jalan raya yang lengkap bagi menjana pembangunan Pulau Bunting dan persekitarannya," katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan projek itu oleh pihak kontraktor, UCM Construction Sdn Bhd kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) di Jambatan Pulau Bunting hari ini.

Penyerahan itu disempurnakan Pengarah Urusan UCM Construction Sdn Bhd Datuk Ibrahim Mohamad kepada Pengarah JKR Kedah Wan Mohamad Hilmi Wan Mahmud yang disaksikan Mohd Anuar.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Bekalan Air dan Sumber Air dan Tenaga negeri Zamri Yusof.

Sukar cekup Jho Low kerana 'musuh dalam selimut' - Daim

Bekas pengerusi Majlis Penasihat Negara (CEP), Tun Daim Zainuddin sekali lagi mengulangi kenyataannya bahawa ahli perniagaan kontroversi yang menjadi buruan, Jho Low cuba berundingan dengannya.

"Saya tidak tahu peranannya. Saya kata mengapa tidak kamu kembali dan berbincang dengan saya terlebih dahulu.

"Dengan aset itu, beliau kata dirinya boleh bantu kita dapatkan semula aset dan beri kita satu atau dua nama (orang yang terlibat). Saya kata (minta) mereka datang jumpa (dengan) saya," katanya.

Isu kenyataan Dr Mujahid yang diputar belit: Apa ada pada 'The Star'?

Arif Atan

Nama pun 'star' yang boleh dianggap merujuk kepada simbol bintang dalam bendera MCA.

Ekoran kenyataan Dr Mujahid itu yang hujahnya sama dengan kenyataan-kenyataan Dr MAZA dan Mufti Wilayah Persekutuan juga Ustaz Zaharuddin Abd Rahman sebelum ini, kita sudah menyaksikan masyarakat Melayu pula tidak habis berbalah.

Penyokong tegar Pas dan masyarakat Melayu konservatif menghukum Dr Mujahid tanpa hujah berfakta hanya kerana membaca muka depan The Star. Imej Rahmatan Lil Alamin pada AMANAH pun dipersenda dengan terus kembali memanggil 'PAN'.

Pada masa sama, kumpulan Melayu kategori super liberal bertepuk tangan berpesta sakan kerana menganggap Dr Mujahid sudah menghalalkan sesiapa sahaja untuk buat 'dosa peribadi' tanpa rasa takut.

Apabila menteri PH berkasih sayang dengan akhbar arus perdana..!!

PERINGATAN KEPADA MENTERI2 PH - JANGAN BERI MUKA KEPADA AKHBAR ARUS PERDANA!!


Apa yang berlaku kepada Mujahid Yusof Rawa berhubung "putar belit" atau "salah lapor" kenyataannya mengenai operasi tangkapan khalwat dan langkah penguatkuasaan dalam sebuah akhbar arus perdana semalam seharusnya menjadi pengajaran buat semua pemimpin dalam Pakatan Harapan.

Dalam mereka mahu bersikap mesra media, haruslah disedari bahawa beberapa akhbar arus perdana adalah dimiliki oleh musuh yang nyata.

Kecuali Kumpulan Media Prima dan Astro Awani yang boleh dipercayai kerana sudah bertukar teraju dan dimiliki syarikat korporat tertentu yang berkecuali, tetapi akhbar lain seperti Utusan dan The Star adalah dimiliki UMNO dan MCA - dua parti komponen dalam BN.

Perihal khalwat dan tajassus

Baru-baru ini, sebuah NGO telah menggesa supaya hukuman yang dikenakan kepada pesalah khalwat dimansuhkan. Ini kerana, perbuatan khalwat dianggap sebagai dosa peribadi dan bukannya suatu jenayah. Bahkan menjatuhkan hukuman terhadap kesalahan tersebut dianggap sebagai mencabuli hak kebebasan individu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sebelum mengupas lebih lanjut isu ini, suka untuk kami jelaskan definisi khalwat itu terlebih dahulu.

Definisi Khalwat Dan Hukumnya

Khalwat yang diharamkan dari sudut syarak ialah: Seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang perempuan yang ajnabi jauh dari pandangan mata manusia.
Hukum berdua-duaan seperti ini adalah diharamkan berdasarkan sebuah hadis:

Maksudnya: Janganlah bersunyi-sunyian seorang lelaki dan perempuan melainkan yang bersama-sama perempuan tersebut mahramnya.
Riwayat Muslim (3112)

Kata al-Imam al-Nawawi ketika mensyarahkan hadis ini: Apabila bersendirian seorang lelaki ajnabi dan seorang perempuan ajnabiah tanpa adanya orang ketiga bersama keduanya maka ia (berdua-duaan) adalah haram dengan kesepakatan para Ulama. Lihat Syarah Sahih Muslim (9/109)

Setelah kita ketahui hukum perbuatan ini, maka fahamlah kita bahawa ia termasuk dalam perbuatan maksiat. Manakala maksiat wajib diubah sama ada dengan tangan, lisan, mahupun jantung hati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...