Tuesday, January 28, 2020

Jimat RM42B, Tol turun 18%, kenaikan dibekukan hingga tamat konsesi..!!


KERAJAAN PH BERJAYA SELAMATKAN WANG RAKYAT SEBANYAK RM42 BILION MELALUI PENSTRUKTURAN SEMULA KONSESI TOL.

Kalau ikut cara BN dulu, apabila kerajaan membekukan kenaikan tol maka kerajaan perlu bayar pampasan.

Maknanya bila PH mengurangkan kadar tol sebanyak 18% dan membekukan kenaikan tol sehingga tamat konsesi, kalau ikut formula BN dulu kerajaan perlu bayar pampasan sebanyak RM40 billion iaitu RM26 bilion untuk pembekuan kenaikan tol dan RM14 bilion lagi untuk pengurangan kadar tol sebanyak 18%.

KUTIPLAH IBRAH DARI WUHAN

Balqis Liyana Hassim
25 January at 11:54


Jangan kita terlalu gembira atas sesuatu musibah yg menimpa sesuatu kaum. Sering sy terjumpa reaksi 'emoji gelak' dlm posting2 berita mengenai apa yg berlaku di Wuhan. Tak kurang komen2 "padan muka!" dan sebagainya.

Situasi pandemic seperti ini bukan hanya melibatkan orang yg bersalah. Tapi ramai antara mereka yg tidak bersalah turut terkena tempiasnya. Tidak mustahil jg ada saudara kita yg turut terlibat dlm situasi tegang di sana.

Pernah tgok filem FLU? Filem ni ada menggambarkan situasi bagaimana transmisi virus berlaku dan ramai golongan yg tidak bersalah turut menjadi mangsa.

Sy terbayang2 keadaan anggota kesihatan mereka. Saat kita menerima sedikit musibah di sini pun lelahnya sudah cukup dirasakan. Apatah lagi dlm situasi yg besar seperti mereka di sana. Tak terbayang besarnya pengorbanan yg dilakukan.

Apa yg berlaku di sana jelas Allah tunjukkan betapa Islam itu benar. Al Quran itu benar. Dan Allah menjawab mengapa dlm Islam Dia tetapkan ada halal dan haram dalam pengambilan makanan.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ

"Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik (حَلَالًا طَيِّبًا) dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu." [Surah Al Baqarah : 168]

Mudah sangat masyarakat kita ditipu dari keratan laman web bina tajuk sendiri..!


Ramai yang telah sebarkan gambar ini di WhatsApp. Ramai juga yang turut sama kecam negara sendiri berdasarkan gambar ini.

Dalam whatsapp group yang saya sertai, ramai juga ustaz-ustaz yang sebar.

Sebenarnya tak susah pun nak tahu sesuatu berita itu benar atau palsu.

Buka saja website yang diberi. Itu adalah fake news generator, aplikasi untuk reka berita palsu yang mirip berita TV.

Mudah benar masyarakat ditipu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...