Thursday, January 25, 2024

Mengapa panik dan marah skim PENCEN hendak ditukar ke KWSP..?

 


Jangan sampai anak cucu kita merana
DARI PENCEN KPD KWSP SGT WAJAR
Mengapa panik dan marah? Jika utk populis biarkan persaraan pencen diteruskan tetapi tahukah anda menjelang 2040 kerajaan akn terbeban sehingga RM 120 billion setahun hanya utk pemberian pencen sahaja.
Kita mesti sedar beban kerajaan berdepan dgn skim berpencen sebagai contoh pada 2011 nilainya adalah sebanyak RM3.1 bilion dan kemudiannya meningkat kpd RM29.1 bilion pada 2021, ini merupakan beban yg sangat tinggi dan saban tahun akn terus meningkat.
Pada 2018 Malaysia mempunyai jumlah kakitangan awam berbanding nisbah penduduk yg tertinggi di Asia Pasifik iaitu seramai 1.6 juta org mewakili 11 peratus daripada tenaga kerja di negara ini.
Namun kakitangan awam di Malaysia dikira sekali
ketiga tiga sektor ini iaitu petugas kesihatan, keselamatan dan pendidikan. Di mana sektor ini sahaja berjumlah 600 ribu org.
Saya tidak hairan Muhyiddin memberi komen tentang isu ini kerana kita tahu sewaktu dia menjadi PM buat pertama kali dlm sejarah kerajaan mempunyai Menteri paling ramai iaitu 70 org.
Muhyiddin peduli apa beban kerajaan yg penting menjadi PM dgn mengamalkan ‘scheme of things’.
Ia berbeza dgn PMX yg mahu lakukan reformasi yg beliau lakukan bukan sahaja melawan korupsi tetapi turut juga fokus kpd good governance.

𝗦𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚 𝗠𝗔𝗡𝗦𝗨𝗛 𝗦𝗞𝗜𝗠 𝗣𝗘𝗡𝗖𝗘𝗡 𝗨𝗡𝗧𝗨𝗞 𝗞𝗔𝗞𝗜𝗧𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗔𝗪𝗔𝗠 & 𝗪𝗔𝗞𝗜𝗟 𝗥𝗔𝗞𝗬𝗔𝗧 𝗕𝗔𝗛𝗔𝗥𝗨

 𝗦𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚 𝗠𝗔𝗡𝗦𝗨𝗛 𝗦𝗞𝗜𝗠 𝗣𝗘𝗡𝗖𝗘𝗡 𝗨𝗡𝗧𝗨𝗞 𝗞𝗔𝗞𝗜𝗧𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗔𝗪𝗔𝗠 & 𝗪𝗔𝗞𝗜𝗟 𝗥𝗔𝗞𝗬𝗔𝗧 𝗕𝗔𝗛𝗔𝗥𝗨

✍️ Ahmad Mursi

1. Skim PENCEN tu 'Time B*mb' dan memakan sumber negara yang besar & semakin membengkak.

2. 2022 belanja 27.5bil & 2023 belanja 30.5bil. 2040 dijangka cecah 120Bil.

3. 20 hingga 30 tahun dibayar lepas besara. Mungkin lebih lama. Lepas meninggal pergi ke Isteri. Jika umur 98 Tahun seperti Tun M, itu dah 38 tahun makan pencen.

4. 8% dari budget 2023 untuk bayaran pencen dan trend sedang menaik mungkin cecah 1/10 dari belanjawan negara. Pelarasan pencen kena dibuat seiring dengan kenaikkan gaji.

5. Nak lantik kakitangan awam baru kena fikir besarnya bebanan kerajaan puluhan tahun lepas besara untuk satu jawatan. Setiap 5 tahun, wakil rakyat baru ramai pula dilantik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...