Thursday, November 29, 2018

Mapim seru Pas-Umno tidak teruskan himpunan bantah ICERD

Mapim seru Pas-Umno tidak teruskan himpunan bantah ICERD

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) har ini mahu penganjur demontrasi Bantah ICERD pada 8 Disember depan mengambil pertimbangan dan penelitian secara bijak sana sama ada meneruskan atau membatalkan perhimpunan umat Melayu dan Islam itu di Dataran Merdeka.

Presidennya Mohd Azmi Abdul Hamid berkata,memandangkan wujud konteks semasa yang tidak kondusif, perhimpunan tersebut adalah wajar dipertimbangkan semula.

“Adalah sangat penting suasana yang boleh disalahguna diambil kesempatan oleh golongan yang mahu mencetuskan huru hara perkauman dan agama untuk meneruskan ketegangan.

“Inilah masanya semua pihak mencari pendekatan damai dan tenang untuk meletakkan kepentingan negara pada keutamaan tertinggi.

“Setelah keadaan dapat dijamin, kami berpendapat isu Icerd boleh dihurai dengan lebih tenang, apatah lagi kerajaan telah memutuskan tidak meratifikasi Icerd.

“Ruang dan kesempatan lain boleh diguna untuk membincang dengan pihak kerajaan untuk menyemak semua perjanjian antarabangsa,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Keluar Parti Islam Maka Keluar Islam ?

Keluar Parti Islam Maka Keluar Islam ?
UST ZUL HILMEI MOHAMAD ROHANI

Keluar Parti Islam Maka Keluar Islam ?
Oleh kerana kepelbagian parti politik islam itu bersifat variasi dalam usaha menegakkan kalimah Allah, maka adalah tidak wajar untuk membuat tuduhan bahawa hanya sesuatu jemaah sahaja yang benar manakala yang lain adalah batil. Masing-masing memiliki tujuan yang sama hanya variasinya sahaja yang membezakan.

Oleh kerana ia menyentuh persoalan aqidah dan amalan setiap individu Muslim, Parti Amanah Negara (AMANAH) mengambil Fatwa Dr Yusof al-Qardawi bertarikh 31 Mei 2015 sebagai panduan umat Islam khususnya yang berada di Malaysia, berkenaan dakwaan haramnya menubuhkan parti Islam yang lain, jika sudah terdapatnya parti Islam dalam sesebuah negara.

Fatwa tersebut adalah seperti berikut:

Terdapat satu pandangan lain yang bercanggah dengan pandangan ini; iaitu yang berpandangan kerja jemaah itu wajib dan kewajipan itu hanya eksklusif kepada satu kumpulan tertentu dengan anggapan bahawa kumpulan itu sahajalah yang benar manakala yang lain adalah batil atau sesat.

Maksud firman Allah: “Maka yang demikian (sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah, Tuhan kamu yang sebenar-benarnya; sesudah nyatanya sesuatu yang betul dan benar, maka tidakkah yang lain daripada itu salah dan karut sahaja? Oleh itu, bagaimana kamu dapat dipesongkan dari kebenaran? (Yunus: 32)

Kerajaan akan lulus usul mengenai rumah ibadat, kata Mahathir

Kerajaan akan lulus usul mengenai rumah ibadat, kata Mahathir
Kerajaan akan meluluskan usul dan menjadikankan syarat bahawa rumah ibadat seperti masjid, kuil atau gereja tidak boleh dibina tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata masalahnya sekarang ialah “kuil didirikan di atas tanah milik orang lain”.

“Cara ini akan menyelesaikan masalah. Masalahnya sekarang ialah kuil dibina tanpa mengambil kira siapa yang memiliki tanah itu, dan kemudian apabila pemiliknya mahu balik tanah tersebut, ia akan menimbulkan masalah.

“Kuil dibina di mana-mana sahaja walaupun di tanah milik orang lain. Itulah masalah yang kita lihat hari ini,” kata beliau pada sidang media selepas Mesyuarat Majlis Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di Menara Yayasan Selangor hari ini.

Dr Mahathir menjawab soalan mengenai langkah yang akan diambil oleh kerajaan untuk mengelak insiden serupa seperti kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Putra Heights daripada berlaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...