Tuesday, July 13, 2021

BENARKAH SELANGOR GAGAL URUS COVID19 DAN SIAPAKAH YANG BERKUASA MENUTUP KILANG?


 ini fakta kenapa Sgor tidak bolh tutup kilang?
baca n hadam,baru sembang tak nampak bodow


Kesimpulan

Harus ditekankan bahawa menteri besar Selangor sudah berkali-kali meminta MKN supaya hanya kilang-kilang yang benar-benar perlu (essential) dibenarkan beroperasi, walaupun Miti telah membenarkan lebih banyak kilang dibuka. Ini bermakna kerajaan negeri sudah memohon untuk pelaksanaan SOP yang lebih ketat bagi negeri Selangor dalam hal membabitkan kilang, tetapi tidak diendahkan oleh MKN.

Jika memang boleh guna kuasa PBT, sudah tentu kerajaan negeri sendiri sudah tentu sudah pertimbangkan dan dinasihati oleh penasihat undang-undang negeri mengenai perkara ini.

Mengapa perlu meminta MKN jika kerajaan negeri boleh bertindak? Jawapannya, sebab kerajaan negeri sememangnya terikat dalam hal ini.

ANWAR itu LGBT..!!


"Anwar itu LGBT" 


Saya ingin menjawap persoalan yang di utarakan oleh sahabat sepermainan saya dari kecil tentang "Anwar LGBT jadi dia tidak layak untuk jawatan Perdana Menteri"


Dari dulu saya menulis satu benda yang saya konsistan tak pernah sentuh ialah dosa peribadi. Tak kiralah jadi pada musuh atau pada kawan sendiri sebab setiap anak adam pasti akan berdosa kecuali Nabi Muhammad SAW. Saya juga acap kali sentuh kriteria untuk jadi pemimpin ikut fuqaha adalah yang Qawwi ( kuat) dan Amin ( Amanah dan kompeten). 


Ada dua jenis dosa yang dilakukan manusia. Yang pertama; dosa antara dirinya dengan Allah. Mudarat dosa itu terkena kepada dirinya sendiri. Contohnya zina termasuk liwat, minum arak, berjudi dan seumpamanya. Dalam kata lain, ia dosa ataupun aib peribadi antara hamba dengan Tuhannya. Yang kedua; dosa antara dirinya dengan Allah namun pada masa sama mendatangkan bahaya ataupun mudarat kepada pihak lain. Contohnya rasuah, menyebarkan hadis palsu, merompak, mencuri, mengedar dadah, merogol, pecah amanah dan seumpamanya. Dosa ini bukan sahaja antara hamba dengan Allah, tetapi ia boleh mengancam pihak lain. (Maza et all. 2018)


Dosa yang telah di sembunyikan oleh Allah wajib di tutup dan akan di ampunkan kecuali mereka yang sengaja menunjuk-nujuk dosa itu kepada umum. 

APAKAH MENTERI KERAJAAN PN SUDAH ALAMI PENURUNAN PRESTASI OTAK?


 9 Tanda PRESTASI Otak MENURUNšŸ˜±
.
1. Sukar mencari perkataan bila bercakap
2. Susah ingat nama orang yang baru kenal
3. Sukar melaksanakan tugasan
4. Susah ingat apa yang dibaca
5. Selalu hilang barang atau lupa tempat letak
6. Sukar merancang sesuatu
7. Lupa tarikh-tarikh penting
8. Mood tak stabil
9. Banyak tidur di siang hari
.
Makin kita biarkan, makin parah.
Makin menjadi-jadi.
.

ADUHAI HADI, KENA KEPADA RAKYAT PANDAI BAWA DALIL BERSABAR, KENA KERAJAAN PN BEREBUT JAWATAN TAK PULAK SURUH BERSABAR!


 Sabar itu memang sebahagian daripada iman. Kalau nak kata haram tak sabar tu, rasa macam keras sangat. Tapi memang Nabi saw galakkan umat baginda untuk bersabar.

Tapi kalau nak kata haram, lebih haram lagi pemimpin yang kenyang sedang rakyatnya kelaparan. Sama erti dengan pemimpin yang gaji puluhan ribu sedang rakyat nak beli beras pun tak cukup duit.

Islam ini bukan ajaran yang separuh-separuh. Ajaran Islam mengajar kita selesaikan masalah biar dari akarnya. Bukan setakat cantas pucuk yang layu sahaja. Mesti menyeluruh.

SIAPAKAH YANG MEMERINTAH NEGARA SEKARANG INI, PM TPM MELAYU ISLAM TAPI YANG DISALAHKAN ANWAR!


 Maafkan saya kalau apa yang saya nak katakan ini menyingung hati anda.

Ingat-ingatlah, siapa yang pegang pimpinan sekarang.

Kalau ahli politik pemerintah nak sesuatu, bukan hasil usaha sendiri, tetapi dari duit Rakyat yang dikumpul melalui cukai, petik jari cepat mereka dapat.

Tapi kalau Rakyat nak hak sendiri, duit hasil titik peluh sendiri, tak nak minta bantuan duit kerajaan, bak kata omputeh.... like getting blood from stone... umpana nak keluarkan darah dari batu. Di buatnya Rakyat macam pengemis.

Ingat tu.

PM parti mana.
DPM parti mana.
Menteri-menteri parti mana.
Timbalan-timbalan menteri parti mana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...