Saturday, March 17, 2018

Kenapa Aku Tolak GST..!?

KENAPA AKU TOLAK GST?

Kawan aku tanya, “Kamu nak Malaysia jadi negara maju. Di negara-negara maju, mereka laksanakan GST. Tapi bila Malaysia laksana GST kamu bantah. Kenapa?”. Ini jawapan aku:

1. Dari 12 juta pekerja di Malaysia, tidak sampai 3 juta yang membayar cukai pendapatan. Mereka yang tidak membayar cukai itu sebenarnya tidak layak bayar cukai pendapatan kerana mereka berpendapatan rendah. Dalam bahasa ekonomi, mereka tidak mempunyai ‘disposable income’ (lebihan pendapatan) untuk membayar cukai. Maka, ini bermakna lebih 70% rakyat Malaysia berpendapatan rendah, tidak mempunyai lebihan pendapatan untuk menyara hidup, dan oleh itu mereka dikategorikan sebagai tidak layak membayar cukai pendapatan.

2. Di negara-negara maju yang melaksanakan GST, keadaan adalah sebaliknya. Lebih 70% rakyat mereka berpendapatan tinggi, mempunyai ‘disposable income’, dan layak membayar cukai pendapatan.

3. GST adalah bentuk cukai yang dikenakan ke atas perbelanjaan rakyat. Sistem cukai GST memaksa golongan yang berpendapatan rendah untuk membayar cukai. Sekiranya kebanyakan dari rakyat tergolong dalam kategori ini, memaksakan cukai ke atas golongan berpendapatan rendah sangat menjejaskan kehidupan dan sosio-ekonomi rakyat secara keseluruhan.

Parti bersekongkol dengan DAP ibarat lembu kenyang: Hadi

Parti bersekongkol dengan DAP ibarat lembu kenyang: Hadi
SITI FATIHAH AWANG & ROSMIZA KASIM

KOTA BHARU - Parti-parti komponen yang bersekongkol dengan DAP ibarat ‘lembu kenyang’ apabila tidak berani untuk mempertahankan Islam.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, DAP secara terang-terangan menolak Islam dan oleh sebab itu Pas mengambil pendekatan bersendirian bersama Ikatan berdepan PRU14 kali ini.

“Kita akan bertanding bersendirian dengan Ikatan. Semua parti yang tidak pedulikan Islam, kita akan lawan. Berapa penjuru pun kita akan lawan.

Anak Muda Doktor, kenaikan basic tahunan hanyalah RM25 sahaja..!

WAHAI ANAK MUDA.


Aku dulu pernah jawat jawatan anak muda, sama seperti kamu hari ini.

Aku dulu mula kerja sbg Doktor Perubatan, tahun 1996, gaji mula aku RM1623.00 sebulan.

Sekarang 2018, anak muda mula kerja sbg Doktor Perubatan, gaji mula RM2200.00 sebulan.

Beza 2018 dgn 1996 adalah 23 tahun.
Beza RM2200.00 dgn RM1623 adalah RM577.00
Bermakna kadar kenaikan gaji doktor perubatan RM577/23 bersamaan RM25 setahun.

Wahai Anak Muda,

Aku juga ada anak, dah jadi anak muda sebaya dengan kamu.

Mengapa aku ambil contoh Doktor Perubatan, bukan profesyen yg lain, sebagai contoh, sebagai rujukan perbandingan?

Sebab, Doktor Perubatan ini berkelulusan Ijazah, bukan Diploma, bukan Vokasional, bukan Kolej Teknik.

Parlimen Switzerland tolak seruan pulangkan wang 1MDB kepada Malaysia

Parlimen Switzerland Khamis lalu menolak usaha meminda undang-undang menangani wang keuntungan yang diperolehi secara haram di bank-bank negara itu.

Seruan itu antara lain bertujuan memulangkan lebih AS100 juta dolar yang punya kaitan dengan skandal dana asing 1Malaysia Developement Berhad (1MDB) kepada rakyat Malaysia, menurut laporan Reuters.

Kumpulan yang menjuarai kempen berkenaan mengakui bahawa mereka berhadapan dengan kesukaran untuk membuatkan parlimen bersetuju dengan idea tersebut.

Menteri Luar Switzerland, Ignazio Cassis menurut laporan itu, memberitahu pembuat undang-undang bahawa saranan tersebut terlalu luas dan melanggar prinsip pemisahan kuasa antara kerajaan dengan mahkamah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...