Sunday, March 4, 2018

ISUNYA BUKAN SOKONG MURTAD TAPI MENYELESAIKAN MASALAH MANUSIA


1. Syarifah Nooraffyza lahir sebagai seorang Islam tapi amalkan Kristian sejak 2009. Memohon untuk keluar Islam dan mendapat kebenaran menukar nama pada kad pengenalan.

2. Salina seorang Kristian, masuk Islam pada Nov 1992 kerana berkahwin, tapi kembali menganut Kristian selepas bercerai pada 2010.

3. Jenny lahir Kristian. Menganut Islam pada 2002 kerana berkahwin dengan lelaki Islam, tapi kembali menjadi Kristian selepas bercerai pada 2006.

4. Mohd Syafiq, penganut Kristian, masuk Islam pada 1996 kerana berkahwin dengan orang Islam mahu kembali kpd Kristian selepas isterinya meninggal pada 2007.

5. Mereka memohon perintah mahkamah untuk membatalkan status mereka sebagai beragama Islam dan memaksa JPN mengiktiraf mereka selaku penganut Kristian.

APABILA SEL-SEL OTAK LEBAI TAK BERSAMBUNG


1. Cuba teliti cara lebai berfikir, sama ada lebai serban, atau lebai rajin kuliah, atau lebai ada PhD, bahkan lebai pensyarah, gayanya serupa saja.

2. Sokong Akta 164, dikata sokong murtad. Begitu juga apabila orang bincang tentang SOP dan pindaan kepada Bidangkuasa Mahkamah Tinggi Syariah Sarawak, juga dikata setuju dgn murtad.

3. Bilalah agaknya sel-sel otak lebai sebegitu nak bersambung? Isunya ialah isu bidangkuasa mahkamah syariah, bukan isu setuju dgn murtad atau sokong murtad.

4. Dalam enakmen pentadbiran agama Islam negeri-negeri seperti Perak atau Selangor, mahkamah syariahnya ada bidangkuasa utk mengisytiharkan seseorang sebagai bukan lagi seorang Islam.

5. Tetapi bidang kuasa sebegitu tidak ada pada mahkamah syariah di Sarawak. Isunya ialah, mahkamah mana yg patut putuskan permohonan seseorang yg mahu dirinya diisytihar bukan Islam?

Salleh Keruak sepatutnya bela negara bukan individu Jho Low

MALAYSIA DATELINE

Salleh Keruak sepatutnya bela negara bukan individu Jho Low
Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar membidas sikap Menteri Multimedia dan Komunikasi Datuk Seri Salleh Said Keruak yang katanya begitu bersungguh mahu membela dan melindungi Jho Low.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Salleh Said Keruak yang menafikan menafikan penglibatan Jho Low dalam rampasan kapal layar mewah The Equanimity di Bali, Indonesia baru-baru ini.

Salleh dilaporkan menyatakan tiada bukti yang menunjukkan ahli perniagaan Jho Low adalah pemilik kapal tersebut dan menganggap ia adalah berita palsu.

“Mengapa bersungguh Datuk Seri Salleh mahu membela dan melindungi Jho Low? Bukankah lebih baik beliau membela negara daripada membela seorang individu seperti Jho Low.

“Beliau patut bersikap profesional dengan tidak melulu menyerang balik semua yang mengkritik PM. Lebih baik beliau serahkan kepada pihak berkuasa Indonesia dan Amerika Syarikat (AS) membuat siasatan,” kata beliau dalam kenyataan medianya semalam.

Indonesia hari ini lebih bermaruah dan ke depan berbanding Malaysia


MALAYSIA DATELINE

Indonesia hari ini lebih bermaruah dan ke depan berbanding Malaysia
Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata, tidak berapa lama dahulu Indonesia adalah negara lebih miskin dan tinggi rasuahnya berbanding Malaysia tetapi hari ini situasinya telah jauh berbeza.

Negara itu katanya kini lebih bermaruah, mempunyai akauntabiliti yang tinggi serta semakin ke depan dari sudut ekonomi.

Dalam isu 1Malaysia Developement Berhad (1MDB) maruah Malaysia makin hari makin tercabar setelah dimalukan oleh berbagai negara asing.

“Amerika Syarikat, Switzerland, Abu Dhabi serta Singapura telah merampas harta hasil haram berpunca dari penipuan 1MDB.

“Terkini jiran serumpun kita Indonesia pula merampas kapal mewah dipercayai milik Jho Low di Bali kerana dipercayai dibeli dari sumber duit haram 1MDB.

“Dua jiran terdekat kita Singapura dan Indonesia telah bertindak berkaitan wang yang dicuri melalui IMDB tetapi kerajaan Malaysia sendiri masih membisu seribu bahasa,” kata beliau dalam kenyataannya semalam.

Kesal dengan kenyataan Mahdzir Khalid supaya guru tidak menyokong pembangkang.

 Mahdzir Khalid
ALOR SETAR - Pemuda Pas Kedah kesal dengan kenyataan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid yang seolah memberi amaran kepada guru supaya tidak menyokong pembangkang.

Timbalan Ketuanya, Nurul Amin Hamid berkata, kenyataan itu memperlihatkan sikap naif menteri berkaitan selain suatu penghinaan kepada guru yang dianggap golongan terpelajar.

“Kita kesal dan sedih apabila Mahdzir mengeluarkan kenyataan berunsur amaran kepada guru-guru agar tidak menyokong pembangkang. Kenyataan itu jelas menghina guru kerana guru juga mempunyai hak memilih dan menyokong mana-mana parti di Malaysia, seperti termaktub dalam perlembagaan Malaysia,” katanya.

Menurutnya, kedudukan guru yang mulia sebagai pendidik anak bangsa seolah dipolitikkan oleh Mahdzir yang dilihat panik memandangkan PRU14 semakin hampir.

“Kami ingin ajak guru-guru agar terus beri khidmat secara profesional dan konsisten selain berusaha mencapai indeks prestasi pendidikan yang tinggi. Diharap semua guru mengamalkan budaya pendidikan matang dan sejahtera selain tidak terancam dengan amaran terbabit,” katanya.

Nurul Amin turut menyifatkan tindakan Mahdzir sebagai tidak profesional.

LTSAH dinaik taraf sebagai lapangan terbang antarabangsa

http://www.kosmo.com.my/polopoly_fs/1.620133.1520075045!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_804/image.jpg
ALOR SETAR - Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH) di sini akan dinaik taraf menjadi sebuah lapangan terbang antarabangsa dalam tempoh lima tahun akan datang dalam usaha membangunkan Bukit Kayu Hitam sebagai hab logistik di utara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan perkara itu berkata penaiktarafan LTSAH perlu dilakukan sebagai tarikan utama kemasukan pelabur ke Bukit Kayu Hitam, yang bersempadan dengan Thailand.

"Selepas berbincang dengan Menteri Kewangan Kedua dan untuk memajukan Bukit Kayu Hitam, kita perlu menaik taraf Lapangan Terbang Alor Setar (Sultan Abdul Halim) untuk tempoh lima tahun ini sebagai lapangan terbang antarabangsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...