Saturday, December 3, 2022

ANWAR JADI MENTERI KEWANGAN LAH PULAK..!


 KENAPA ANWAR JADI MENTERI KEWANGAN

Ramai yang masih ingat ucapan Mat Sabu sewaktu kempen PRU 14 yang lalu (bukan PRU 15). Mat Sabu membuat perumpamaan kepada bekas Perdana Menteri semasa itu, ‘Najib nak pakai duit, Najib tanya Najib, Najib cakap nanti dia bincang dengan Najib. Lepas bincang, Najib luluskan duit kepada Najib’. 

Kali ini pastinya orang akan troll juga ‘Anwar nak pakai duit, Anwar tanya Anwar, Anwar cakap nanti dia bincang dengan Anwar. Lepas bincang, Anwar luluskan duit kepada Anwar’. Tidak mengapa. Itu hak rakyat untuk troll pemimpin dan pemimpin perlu steady dan tidak koyak.

Bagi saya ini troll seperti ini pastinya sudah difikirkan oleh Anwar. Hakikatnya, karekter Anwar adalah berbeza dengan Najib. Anwar sudah tolak gaji. Anwar juga pesan kepada pegawai supaya tidak sediakan cenderamata apabila beliau pergi turun padang ke program kementerian. Anwar juga tolak untuk gunakan Mercedes S600.  

Maaflah MUHYIDDIN.. ini Kerajaan Perpaduan bukan kerajaan PH..,


 KENYATAAN MEDIA

Menjawab Tan Sri Muhyiddin

Hari ini Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melemparkan fitnah dan tuduhan yang keterlaluan terhadap Perdana Menteri dan Kerajaan Perpaduan ini yang telah dilantik dan dibentuk di atas titah nasihat Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Mungkin Tan Sri Muhyiddin lupa, tetapi ini bukan lah Kerajaan Pakatan Harapan di mana Perdana Menteri boleh melantik sesiapa yang dia ingini. Ini adalah sebuah Kerajaan Perpaduan yang dibentuk secara bersama, di mana dasar atau keputusan penting akan dibuat secara musyawarah, termasuk dalam isu pelantikan Jemaah Menteri.

Ini satu perubahan penting bagi mengelak kesilapan yang berlaku dalam setiap pentadbiran sejak 2018, di mana pelantikan Jemaah Menteri seringkali dibuat bukan mengikut saluran pimpinan utama parti. Pada ketika itu, kita saksikan kelompok-kelompok Kartel dalam parti dipersenjatakan (weaponised) lalu mewujudkan keadaan “parti dalam parti” (party in a party) yang akhirnya merosakkan kestabilan politik dalaman parti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...