Tuesday, April 10, 2018

Tenang, 10 dan 11 Mei cuti umum jika HARAPAN menang

Tenang, 10 dan 11 Mei cuti umum jika HARAPAN menang

Diterbitkan 10 Apr 2018

Ketika kemarahan orang ramai terhadap pemilihan tarikh 9 Mei sebagai hari mengundi masih membara salah seorang pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) tampil 'meredakan' keadaan.

Kata Dr Dzulkefly Ahmad, disebabkan hari pembuangan undi ditetapkan pada Rabu, HARAPAN menjanjikan yang lebih menarik kepada rakyat Malaysia jika mereka memenangi PRU yang dianggap antara paling sengit dalam sejarah itu.

Pengarah Strategi AMANAH itu berkata kerajaan HARAPAN akan mengisytiharkan dua hari berikutnya - 10 dan 11 Mei - sebagai cuti umum.

"Ia dibuat untuk menggalakkan dan meyakinkan rakyat serta pengundi supaya pulang mengundi dan seterusnya menyambut kemenangan rakyat," katanya melalui ciapan di Twitter hari ini.Dzulkefly yang terlibat dalam merangka manifesto bersama HARAPAN mengakui tarikh pengundian pada Rabu akan menyukarkann ramai orang untuk mengundi.

Hari ini perhatian orang ramai tertumpu kepada pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menetapkan 9 Mei sebagai hari membuang undi.

Di sebalik keinginan SPR mahu mencatat peratusan tinggi bagi jumlah penyertaan pengundi dalam PRU kali ini, menjadikan hari bekerja sebagai tarikh membuang undi dikritik kerana ia akan banyak menyusahkan orang ramai.

Masalah lebih besar akan dihadapi pengundi yang bekerja di tempat berbeza - atau jauh - dengan pusat membuang undi.

Dzulkefly ketika dihubungi Malaysiakini berkata beliau sudah mencadangkan perkara itu kepada kepimpinan HARAPAN.

"Jadi sedang sedang dipertimbangkan.

“Ini saya rasa paling menarik, ramai orang mesti balik," katanya sambil ketawa.

https://www.malaysiakini.com/news/419208

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...