Friday, June 5, 2020

Kenapa Dr MAZA berpusing macam wau putus ekor bila ditanya berkenaan Kerajaan PN??

Dari FB wall Abu Mishkat / Ali Muda 👇👇


Sebab Dr. Maza selesa dengan PN

1. Saya sudah tonton 2 kali video 11 minit Dr. Maza jawab 1 soalan sama ada dia selesa atau tak selesa dengan kerajaan PN. Terima kasih buat Dr. Maza kerana mengubat kerinduan netizen setelah lama menghilangkan diri dari persada alam maya. 

2. Dr. Maza tak menjawab soalan secara terus, tetapi berpusing jauh memberitahu dia banyak menerima tawaran jawatan dan habuan drp PN tapi dia tolak. Ni nak habaq mai dia ikhlas dan tak harap habuan!

3. Seterusnya dia pergi lagi jauh habaq dulu dia menentang BN kerana korup dan sudah terlalu lama memerintah. Dia juga kata asalnya tak percaya Dap akan buat masalah kepada negara jika memerintah.

4. Tiba2 dia terus serang Amanah dan sebahagian orang PKR yang menjadi penyebab keberanian banyak pihak membuat kenyataan mengguris hati umat Islam. Saya pun tak faham lagu mana Amanah dan PKR jadi sebab keberanian segelintir orang bukan Islam jadi kurang ajar itu. Sedangkan sebelum PH (Amanah sebahagian drpdnya) memerintah iaitu di zaman BN pun sudah golongan yang kurang ajar dan menghina Islam seperti MCA menghina hudud dan geng liberal Siti Kassim cakap lepas.


5. Dr. Maza juga cerita dulu dia sangat baik dengan pimpinan Dap, dia beri peluang orang Dap berucap dalam masjid, berbuka puasa bersama dan dia hadir program Dap.

6. Perubahan pendirian terhadap Dap berlaku sejak Dr. Maza baca Quran, pada masa solat malam baca ayat 118 surah Ali 'Imran yang bermaksud "...sudah jelas kebencian keluar dari mulut2 mereka dan apa yang mereka sembunyikan dalam dada mereka itu lebih besar.."

7. Saya cuma musykil juga perubahan perasaan sayang dan percaya Dr Maza pada Dap bertukar menjadi benci selepas membaca ayat 118 Surah Ali 'Imran itu. Adakah ayat itu tak apply pada MCA yang sangat anti hudud, tak mahu dengar orang Melayu sebut kerajaan Melayu Islam dan memberi bantuan RM58juta kepada universiti milik parti itu dalam masa 3 bukan dalam PN?

8. Keseluruhan jawapan Dr. Maza meletakkan kesalahan keadaan huru-hara di zaman PH ke atas DAP dan juga Amanah yang membantu mengeluarkan nas2 agama. Sungguh simplistik, cetek dan tipikal jawapannya. Tak setara dengan title PhD dan jawatan mufti yang disandang, kerana ternyata dia gagal di peringkat problem statement / pernyataan masalah. Entah bagaimana orang yang memegang title Dr tak tahu membuat pernyataan masalah yang sebenar, sedangkan ia proses atau satu langkah yang wajib dalam menulis tesis.

9. Masalah Zakir Naik masih sama tak dibenarkan ceramah (jasa kerajaan PH tak menghantarnya pulang ke India tapi Dr. Maza masih tak puas hati), isu Adib tak dapat pembelaan yang memuaskan hati pembangkang PH dulu masih sama, BMF masih sama tak menyelesaikan masalah peniaga dan ekonomi Melayu dan mufti popular dengan label 'bodoh tak bertebing' pun sudah diam tak berkempen lagi, kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati dan cedera semakin banyak, tulisan jawi macam tu juga, sekolah vernacular masih macam biasa tak ditutup, Dong Zong masih valid tak diharamkan oleh ROS, agihan jawatan kepada orang politik yang tiada latar belakang bersesuaian dengan keperluan syarikat GLC tertentu sangat berleluasa, penjualan aset kerajaan dengan harga sangat rendah pun berlaku, aset TH yg dijual untuk mengukuhkan institusi itu yang ditentang habis2an dulu pun tak ditebus semula dan banyak lagi isu, termasuk yang terkini rakaman suara mirip orang terpenting menawarkan rasuah jawatan menteri dan GLC jika MP sokong PN, merupakan isu2 yang masih menghantui negara.

10. Soalnya bagaimana Dr. Maza kata negara kita tenang kini? Nampaknya Dr. Maza tidak mampu mencerap sebab mengapa dulu di zaman PH bising sangat. Orang2 yang dulunya sangat bising kini telah berjawatan dalam kerajaan atau syarikat kerajaan, jadi takkanlah masalah2 yang disebutkan di para 9 itu mereka nak bisingkan juga. Itu menembak kaki sendiri namanya.

11. Jadi sebab kewujudan Amanah yang didakwa Dr. Maza sebagai penyebab keberanian golongan menghina agama adalah sebab yang tidak kukuh, hanya sekadar nak menyalahkan sahaja. Sedangkan kekecohan dan kebisingan segelintir orang yang menghina agama itu boleh dikawal jika KDN ketika itu berfungsi dengan baik. Malangnya ia tidak berlaku. Tiba-tiba Amanah dipersalahkan Dr. Maza kerana mengeluarkan nas2 agama, dakwa Dr. Maza. Sepatutnya kalau benar ada Amanah keluarkan nas agama yang menggalakkan orang hina agama, nyatakan nas yang mana dan buat bantahan yang jelas. Namun Dr. Maza hanya mampu melabel Amanah khadam Dap. Bersatu yang sama2 dlm PH tidak pula dihentam, mungkin sebab faktor Tun M ketika itu. Persis walaun juga aras fikirnya.

12. Dr. Maza berada dalam mode penafian tuduhan terhadap PN sekarang dengan alasan ia hanya seumpama kata2 Sayidina Ali kepada puak Khawarij كلمة الحق أريد به الباطل (kata2 yang benar tetapi dengan maksud batil). Agaknya sebahagian isu2 yg saya sebutkan di para 9 itu sudah selesailah pada pertimbangan Dr. Maza kiranya.

13. Kesimpulannya, Dr. Maza teragak2 nak jawab selesa dengan PN yang mendapat kuasa secara luar tabi'e sehingga terpaksa berpusing jauh ketika memberi jawapan untuk satu soalan mudah. Namun boleh difahami Dr. Maza berpuas hati dengan prestasi PN setakat 3 bulan ini, dengan sebab negara sudah 'tenang dan tidak huru-hara' macam 22 bulan dulu (Dr. Maza kata dia tak tahu dah berapa bulan PN ni..)

14. Kalau saya tukang soal, saya akan tanya Dr. Maza pernahkah dalam sejarah Islam, umat Islam berpakat melanggar perjanjian yang ditandatangi dengan orang bukan Islam? Kenapa Dr. Maza tak pernah sebut ayat2 91-94 Surah an-Nahl dan hadis2 dalam bab Tahrim al-Ghadr dlm kitab Riyadhus Solihin dalam isu perubahan kerajaan secara pelik itu.


KISAH VIDEO
POLITIK LEBAI..

6 comments:

 1. Jwpnnya satu je.pasei dlm amanah byk geng2 anti wahabi,abg mat batalkan pusat kajian raja salman arab saudi,pasei menteri pertahanan tarik trup kita drp yemen batalkan sekutu ketenteraan dgn saudi. Zmn PH unsur2 wahabism yg ekstrem skit demi skit terhakis,tun wat KL summit nak cantas pengaruh wahabi dlm OIC. Pasei pe amanah???dendam dgn mat sabu.

  ReplyDelete
 2. terang²dap tunjukkan belangnye semasa 22 bln memerintah sikap yg anti melayu anti islam dan ini bukan omong kosong..masih ada melayu islam yg pertahankan dap..

  ReplyDelete
 3. Nampak penulis bias sgt kat dap. Banyak lagi isu2 orang islam yang perlu pembelaan. Baca & faham dulu apa yang dr maza maksudkan

  ReplyDelete
 4. Apa lah bodoh sangat hang punya comment.. Orang² pan ni nampaknya mcm buta hati,,almaklum la dah banyak sangat makan dedak DAP,, walau mcm mana org bagitau dan cakap DAP tu parti cina rasis dan anti Islam,,, masih tetap nak pertahankan.. ialah lupa pulak,, sifu dia!! Apa pun yg sifu buat tetap nampak baik,, Walaupun benda mungkar...apa yg pN buat semuanya nampak buruk biar pun benda tu baik,,, kipas bang jgn tak kipas,, nanti sifu tak bagi pulak support Dana utk pru15...kalau memang dah nama balaci ttp jugak balaci.. Jika DAP bagi bangkai kat hagpa sekali pun tetap nampak baik... Sesuai la sangat tu,, parti kafir harbi dgn parti munafik !!!

  ReplyDelete
 5. Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

  Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

  Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

   Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

  ReplyDelete
 6. Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

  Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

  Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
  Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...