Sunday, April 18, 2021

Awat harga barang makin tak terkawal, lihatlah beza zaman PH & PN...


 Semasa diamanahkan sebagai Menteri KPDNHEP dalam Kerajaan Pakatan Harapan, agenda utama saya adalah memastikan harga barangan keperluan kekal berpatutan.


Pemantauan yang kerap bersama pegawai-pegawai penguatkuasa KPDNHEP menjadi suatu keutamaan. Malah, melawat pasar borong serta jeti pendaratan ikan seawal pukul 4-5 pagi bagi melihat sendiri harga di pasaran menjadi kebiasaan.


Kami juga menambahbaik Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) dengan menambah senarai barangan kawalan serta melanjutkan tempoh penguatkuasaan. Contohnya, SHMMP bagi perayaan Hari Raya Puasa 2019 kami lanjutkan daripada 15 hari kepada 30 hari.


Selain musim perayaan, sesi libat urus bersama pihak Industri juga kerap diadakan bagi memastikan kesedaran serta pematuhan dengan Akta Kawalan Harga dan Anti-Pencatutan. Bagi pihak yang menaikkan harga secara tidak munasabah, tindakan tegas dikenakan.


Bagi golongan yang kurang mampu, kami juga telah memperkenalkan inisiatif Food Bank Malaysia dan Food Bank Siswa bagi memastikan kebajikan mereka tidak terabai.


Walaupun tanggungjawab yang dipikul berat, memenuhi harapan Rakyat yang memberikan kepercayaan serta undi mereka kepada Kerajaan PH menjadi kewajipan dan keutamaan.


Saifuddin Nasution

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...