Friday, October 8, 2021

Pandora Papers nie natang paa..?


 1/3. Apa itu Kertas Pandora?

Penyiasatan Pandora Papers adalah kerjasama kewartawanan terbesar di dunia, yang melibatkan lebih daripada 600 wartawan dari 150 media di 117 negara. 

Penyiasatan ini didasarkan pada kebocoran rekod sulit 14 penyedia perkhidmatan luar pesisir yang memberikan perkhidmatan profesional kepada individu kaya dan syarikat yang ingin menggabungkan syarikat shell, amanah, yayasan dan entiti lain dalam bidang kuasa rendah atau tanpa cukai. 

Entiti tersebut membolehkan pemilik menyembunyikan identiti mereka dari orang ramai dan kadang-kadang dari pengawal selia. Selalunya, penyedia membantu mereka membuka akaun bank di negara-negara dengan peraturan kewangan yang ringan. 

Data 2,94 terabyte, dibocorkan ke ICIJ dan dikongsi dengan rakan media di seluruh dunia, tiba dalam pelbagai format: seperti dokumen, gambar, e-mel, spreadsheet, dan banyak lagi.

Rekod tersebut merangkumi sejumlah maklumat yang belum pernah terjadi sebelumnya mengenai apa yang disebut pemilik manfaat entiti yang berdaftar di Kepulauan Virgin Britain, Seychelles, Hong Kong, Belize, Panama, South Dakota dan bidang kuasa kerahsiaan lain. 

Mereka juga mengandungi maklumat mengenai pemegang saham, pengarah dan pegawai. Selain orang kaya, terkenal dan terkenal, mereka yang terdedah oleh kebocoran itu termasuk orang yang tidak mewakili kepentingan umum dan yang tidak muncul dalam laporan kami, seperti pemilik perniagaan kecil, doktor dan lain-lain, biasanya kaya raya, individu yang tidak mendapat perhatian umum. 

Walau pun sebilangan fail tersebut bermula pada tahun 1970-an, kebanyakan fail yang dikaji oleh ICIJ dibuat antara tahun 1996 dan 2020. Mereka merangkumi pelbagai perkara: penciptaan syarikat shell, yayasan dan kepercayaan; penggunaan entiti tersebut untuk membeli harta tanah, kapal layar, jet dan insurans hayat; penggunaannya untuk membuat pelaburan dan memindahkan wang antara akaun bank; perancangan harta pusaka dan masalah pewarisan lain; dan penghindaran cukai melalui skim kewangan yang kompleks. Beberapa dokumen berkaitan dengan jenayah kewangan, termasuk pengubahan wang haram.

2/3. Apa yang ada dalam Kertas Pandora?

Lebih daripada 330 ahli politik yang terdedah dengan kebocoran itu berasal dari lebih dari 90 negara dan wilayah. Mereka menggunakan entiti dalam bidang kuasa kerahsiaan untuk membeli harta tanah, menyimpan wang dalam kepercayaan, memiliki syarikat dan aset lain, kadang-kadang tanpa nama. 

Penyelidikan Pandora Papers juga mendedahkan bagaimana bank dan firma undang-undang bekerja rapat dengan penyedia perkhidmatan luar pesisir untuk merancang struktur korporat yang kompleks. 

Fail menunjukkan bahawa penyedia tidak selalu mengenali pelanggan mereka, walau pun kewajiban undang-undang mereka untuk berhati-hati agar tidak melakukan perniagaan dengan orang yang terlibat dalam urusan yang dipersoalkan. 

Siasatan itu juga melaporkan bagaimana penyedia kepercayaan AS memanfaatkan undang-undang beberapa negeri yang mempromosikan kerahsiaan dan membantu pelanggan luar negara yang kaya menyembunyikan kekayaan untuk mengelakkan cukai di negara asal mereka. Bentuk apa yang dimasukkan data? 

Rekod 11.9 juta ditambah sebahagian besarnya tidak berstruktur. Lebih daripada separuh fail (6.4 juta) adalah dokumen teks, termasuk lebih daripada 4 juta PDF, beberapa di antaranya berukuran lebih dari 10,000 halaman. Dokumen tersebut merangkumi pasport, penyata bank, perisytiharan cukai, rekod penggabungan syarikat, kontrak harta tanah dan soal selidik yang wajar. 

Terdapat juga lebih daripada 4.1 juta gambar dan e-mel dalam kebocoran. Spreadsheets merangkumi 4% dokumen, atau lebih daripada 467,000. Rekod tersebut juga merangkumi tayangan slaid dan fail audio dan video.

3/3. Apa bezanya kebocoran ini dari orang lain yang pernah kita dengar?

Maklumat Pandora Papers - 2.94 terabyte dalam lebih daripada 11.9 juta rekod - berasal dari 14 penyedia yang menawarkan perkhidmatan di sekurang-kurangnya 38 bidang kuasa.

Penyiasatan Panama Papers 2016 berdasarkan 2.6 terabyte data dalam 11.5 juta dokumen dari satu penyedia, firma undang-undang Mossack Fonseca yang kini tidak berfungsi. 

Penyelidikan Paradise Papers 2017 dibuat berdasarkan kebocoran 1.4 terabyte dalam lebih daripada 13.4 juta fail dari satu firma undang-undang luar pesisir, Appleby, serta Asiaciti Trust, penyedia yang berpangkalan di Singapura, dan pendaftar korporat kerajaan dalam 19 bidang kuasa kerahsiaan. 

Pandora Papers menyajikan cabaran baru kerana 14 penyedia mempunyai cara yang berbeza untuk menyampaikan dan menyusun maklumat. Beberapa dokumen yang disusun oleh pelanggan, beberapa oleh pelbagai pejabat, dan yang lain sama sekali tidak mempunyai sistem yang jelas. 

Satu dokumen kadang-kadang mengandungi e-mel dan lampiran bernilai tahun. Beberapa pembekal mendigitalkan rekod mereka dan menyusunnya dalam hamparan; yang lain menyimpan fail kertas yang diimbas. Beberapa PDF mengandungi spreadsheet yang harus disusun semula menjadi spreadsheet. 

Dokumen-dokumen tersebut tiba dalam bahasa Inggeris, Sepanyol, Rusia, Perancis, Arab, Korea dan bahasa-bahasa lain, yang memerlukan koordinasi yang luas di antara rakan-rakan ICIJ. Pandora Papers mengumpulkan maklumat mengenai lebih daripada 27,000 syarikat dan 29,000 yang disebut sebagai pemilik manfaat mutlak dari 11 penyedia, atau lebih daripada dua kali jumlah pemilik bermanfaat yang dikenal pasti dalam Panama Papers. 

Pandora Papers menghubungkan aktiviti luar pesisir dengan lebih daripada dua kali lebih banyak ahli politik dan pegawai awam seperti yang dilakukan oleh Panama Papers. Dan lebih daripada 330 ahli politik dan pegawai awam Pandora Papers, dari lebih 90 negara dan wilayah, termasuk 35 pemimpin negara semasa dan bekas. 

Sumber: IICJ
1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...