Friday, August 5, 2022

LCS & LTAT - NAJIB SEMBANG KAT FB BUKAN MAIN HERO, MASUK PARLIMEN MENIKUS..


 PERWIRA 

Ayah saya merupakan pesara tentera. Code name saya panggil dia ialah “Kolonel”. Itu jawatan terakhir beliau sebelum bersara. 

Sejak kecil, saya dibesarkan dalam kem tentera. Isu perajurit ini cukup dekat di hati saya. 

Baru-baru ini, terdapat 2 skandal besar melibatkan Kerajaan BN terdahulu dan menjejaskan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT). Skandal ini rakyat terutamanya veteran ATM kena faham dan hadam. 

Dua isu ini telah dibangkitkan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) di Parlimen. Dan sekarang dispin2 oleh team spinner Najib Razak. 

Isu LCS dan AES/LTAT

1. Isu LCS 

- kapal tempur TLDM kita bayar dah RM6 bilion sejak tahun 2011, namun selepas sepuluh tahun sebutir pun kita tak terima. Patutnya dah terima 6 buah kapal kesemuanya. 

- Bukan setakat tak deliver, siap ada mark up harga lagi RM3B. Tambah kos pula. PAC dapati ada ketirisan sampai RM1.4B. 

- Yang jadi PM masa tu ialah Najib Razak. MENHAN pula ialah Zahid Hamidi. Geng Klepto juga punya angkara. 

2. Isu AES LTAT

- LTAT diminta ambil alih program gagal AES daripada syarikat kroni. Patutnya nilaian take over hanya RM280 juta. LTAT dipaksa beli sampai RM555 juta. Nampak sgt ada kickbacks di situ. Siapa yang dapat cuba bagitau? 

- Najib kata LTAT patutnya buat untung drpd projek ni. Boleh collect saman dan sebagainya. Masalahnya AES ni projek fail dari mula. Dengan banyak rosak nya mesin AES ni. Dan samannya pula AGC sendiri tak persetujui. Mana datangnya LTAT boleh buat duit? 

MO Geng Klepto ni sama tuan puan. Diaorg rompak Tabung Haji, KWAP dan LTAT. Keluarkan duit untuk bagi kroni, pastu claim ditipu lagi. 

Nak cover, mereka bake the account untuk bagi dividen tinggi. Cer check Laporan Audit Tabung Haji. Sekarang boleh juga check audit report LTAT. Sama saja MO rompakan mereka. Melayu tertipu jua. 

Apa impak LTAT makin tenat? Tengokkan nasib veteran kita. Jurang pencen antara yang lebih senior dan junior. Mereka hanya dapat RM1500 sebulan sahaja. Ada OKU dan orang2 tua. 

Kalau betul Najib hero rakyat masa itu, kenapa veteran kita banyak yang merempat. Sampai mereka kena buat demonstrasi aman? 

Mereka perwira kita. Berjuang habis2an untuk negara. Jagalah mereka… 

Dapat politikus musang berbulu ayam, merompak harta negara dan mengayakan diri sendiri. Sekarang tangan pula dia nak cuci… 

Nauzubillah… Janganlah di angkat lagi pemimpin sebegini…

Salam hormat,
Liyana Marzuki

#mangsascamJhoLow #kebengongan #berpisahtiada

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...