Thursday, December 26, 2019

Apa yang pakat kalut bab ELAUN KRITIKAL yang di mansuhkan, nama pun elaun!!


Elaun kritikal

1) Apa cerita?

Kerajaan baru-baru ni mengumumkan yang pelantikan Pegawai kerajaan baru bermula daripada 1 Jan 2020 tidak lagi akan menerima elaun kritikal.

Tapi sebenarnya bukan hanya elaun kritikal, secara keseluruhan ada 9 elaun yang dimansuhkan terus

- Bayaran insentif angkat najis
- Bayaran insentif menaip jawi
- Elaun keraian Setiausaha Sulit dan Setiausaha Sulit Kanan
- Elaun khas penolong pemungut hasil tanah
- Elaun operator gangguan elektrik
- Elaun penyelia bilik taip
- Elaun tilikan trigonometric observation
- Insentif profisiensi Bahasa Inggeris
- Bayaran insentif perkhidmatan kritikal

Post ni cuma nak cakap berkaitan yang perkhidmatan kritikal sahaja.

2) Apa itu elaun kritikal?

Elaun kritikal ni elaun yang diberikan kepada perkhidmatan yang sangat diperlukan oleh Kerajaan, mempunyai ciri-ciri penawaran yang rendah serta pengisian jawatannya sukar dilakukan.

Dia bukanlah elaun yang diberikan disebabkan belajar lama, belajar susah atau kerja long hour (malahan yang ni ada bayaran OT)

3) Kenapa dimansuhkan?

Jawapan rasminya adalah ianya tidak lagi menepati syarat jawatan-jawatan ini sebagai 'kritikal'

Bermaksud 'supply' untuk mereka yang berkerja dalam bidang ini tidak lagi rendah. Sekaligus menjadikan pengisian jawatan tu tidak lagi sukar untuk dilakukan.4) Kalau supply tinggi kenapa doktor kerajaan masih tak cukup, kerja lewat malam dan servis masih lambat?

Sebab kerajaan tak ada duit untuk sediakan tempat lebih banyak. Jadi walaupun ramai jurusan perubatan sekarang, tapi supply untuk jawatan tersebut dalam kerajaan masih tak berubah.

Jadi setakat 'tempat' yang ada sekarang ni, ianya mudah untuk diisi.

5) Macam mana dari segi ekonomi?

Elaun kritikal ni sebagai insentif untuk menjadikan lebih ramai pekerja dalam bidang tersebut berkerja dengan kerajaan.

Doktor contohnya, tawaran gaji yang diberikan oleh swasta adalah jauh lebih lumayan daripada tawaran kerajaan. Jadi tanpa elaun kritikal ini, berkerja di dalam sektor kerajaan adalah jauh lebih tidak attractive.

Tetapi dengan lambakan IPTS yang melakukan jurusan perubatan sehinggakan nak mula mendapat tempat pun perlu menunggu 6-12 bulan. Maka ianya tidak lagi menjadi 'kritikal' atau tidak lagi sukar untuk kerajaan mengisi kekosongan jawatan tersebut. Maka insentif tambahan ni kerajaan nampak dah tak perlu.

6) Tapi takkan gaji kena potong? Macam mana nak bayar pinjaman bank?

Pemansuhan elaun kritikal ni hanya dibuat untuk lantikan baru. Malahan pekerja kontrak pun masih akan mendapat elaun ni setiap kali renew contract tersebut

7) Tapi kesian la junior kami yang susah-susah belajar kursus perubatan

Emmm yes betul huhu. Tapi elaun kritikal tu memang bukanlah elaun permanent. Dan yang memberikan propaganda doktor akan dapat gaji tinggi dan hidup senang ni bukanlah kerajaan (dulu mahupun sekarang). Malahan doktor masih boleh dapat gaji T5% kalau berkerja di swasta

Malahan dengan kurangnya elaun kritikal ni, menjadikan possible untuk mereka tambahkan lagi bilangan jawatan dalam bidang ni. Well theoretically lah, tak taulah akan buat ke tak

8) Masih rasa tak puas hati....

Saya sendiri rasa benda ni tak tepat sepenuhnya. Pemansuhan elaun kritikal tu tak sepatutnya dibuat pukul rata kepada semua Pegawai perubatan.

Malaysia masih kekurangan pakar-pakar yang penting di kebanyakan hospital terutamanya di luar Lembah Klang. Sebaiknya elaun kritikal masih dibuat untuk jawatan-jawatan ni, sekaligus memberikan insentif untuk mereka melanjutkan pengajian dan kepakaran mereka di dalam pengkhususan yang kekurangan tenaga kerja

And it would be best kalau diorang mansuhkan elaun ni diganti dengan bilangan doktor dan pegawai perubatan yang lebih banyak. At least elaun takde tapi beban kerja berkurang.

9) Kenapa kerajaan asyik tak ada duit?

Sebab cukai kita rendah sebenarnya. Hanya cukai korporat Malaysia yang sama tinggi dengan negara lain. Sedangkan cukai-cukai kita yang lain adalah sangat rendah.

Dan kita selama ni menampung belanja yang tinggi walau dengan cukai yang rendah ni melalui duit minyak.

Dan hasil duit minyak ni tak sustainable

10) Jadi macam mana sekarang?

Owh terpulang kepada individu masing-masing. Post ni saja nak kongsi perspektif je.

Yang paling layak untuk marah adalah Pegawai-Pegawai perubatan, terutamanya yang baru.

Cuma sebagai ex-economist, memang kerajaan tak ada duit. Opex kerajaan dah terlalu tinggi.

Kerajaan paling banyak spend duit untuk gaji pegawai pendidikan (cikgu) dan pegawai perubatan.

Dari segi sektor pun sektor pendidikan dan perubatan yang memakan belanja paling tinggi, disebabkan kedua-duanya adalah 'hampir' percuma.

Solusinya antara dua, antara kurangkan belanja (potong elaun, kurangkan intake), atau naikkan pendapatan (cukai lagi tinggi, kena bayar lagi banyak untuk rawatan di hosp / sekolah)

Kedua-duanya akan ada orang yang marah.

Warga FB 😁

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...