Thursday, July 1, 2021

B40 ANAK EMAS, T20 INTAN PAYUNG, B40 ANAK TIRI.. ITULAH APA YG KERAJAAN BN, PH & PN LAKUKAN..!


 BACA INI. SEMEMANGNYA TEPAT M40 ADALAH MANGSA DAN RAKYAT PALING MALANG.

SAYA teringat dlm FB Live sebelum PRU14 saya PERNAH bertanya kpd YB Dato' Johari Abdul, YM Raja Kamarul Baharin, Rafizi Ramli, Khalid Samad dan DS Saifuddin Nasution Ismail tentang POLISI Pakatan Harapan mengenai peluang penambaikan hidup M40 yg rata2 diabaikan oleh KERAjaan BN.

Jawapan mereka sangat "CLICHE" KUNUNnya PH akan mengambil perhatian tentang memperkasakan ekonomi M40 yg byk menyumbang kpd aktiviti perniagaan, SME, ekonomi dan percukaian negara.

TETAPI apabila PH menjadi KERAjaan tumpuannya seperti mana Najib UMNO BN juga, B40 ditatang serupa myk yg penuh, jadi anak emas. M40 dilupakan. Bantuan persekolahan utk anak2 pun tak dapat. Anda boleh semak byk tulisan saya membalun KERAjaan PH terutama terhadap Mahathir, Lim Guan Eng dan DS Saifuddin Nasution Ismail dalam bab tidak memperdulikan M40.

Argument saya ketika itu bukan shj sbb M40 penyumbang terbyk cukai tetapi juga golongan inilah MAJORITInya TERPELAJAR dan bencikan kezaliman BN ketika itu. Inilah golongan yg paling ramai "anti-establishment' dan mengundi PH. Mereka sudah bosan dgn KETIDAKADILAN Sosial dan Ekonomi KERAjaan BN selama lebih 60 tahun.

Malang sekali PH pun jd #KERA sama apabila M40 dilupakan sebaliknya B40 di kpg2 yg ditatang sedangkan Majoriti mereka adalah pengundi yg byk bergantung harap dgn KERAjaan Najib UMNO BN.

Dalam kritikan saya terhadap LGE dan Tony Pua berkaitan MySalam, saya pertikaikan kenapa M40 diketepikan? Apa mereka tidak perlukan perlindungan kesihatan atau M40 semewah T20??

Manakala dalam kritikan saya terhadap Subsidi Minyak Bersasar di Page DS Saif, saya mempertikaikan kenapa M40 dianaktirikan sedangkan mereka paling aktif menggunakan kenderaan dan menggerakkan aktiviti ekonomi? Mereka juga punya komitmen terhdp keluarga dan mahukan kehidupan yg selesa sekadar cukup bukan bermewah. Saya rasa anda masih boleh lihat kritikan2 saya yg byk di page DS Saif dlm posting berkaitan Subsidi Minyak Bersasar.

Malah saya pernah ramalkan PH akan kekurangan undi di PRU15 jika M40 terus dipinggirkan. Pada saat2 kejatuhan PH MySalam dilebarkan coveragenya kpd M40. Subsidi myk bersasar diumumkan akan turut mengumpulkan Data M40 YANG DIABAIKAN OLEH KERAjaan BN.

Dalam kritikan2 saya itu, saya TEGAS menyatakan B40 WAJIB DIBANTU tidak kira ideologi atau pegangan politik mereka tapi TOLONGLAH jgn abai dan kecewakan M40 yg juga berhak dibela. 

Selaku M40 saya kekal mempertahankan hak B40 yg terus dibiarkan miskin dan susah oleh BN. Malangnya kini dgn perangai haprak dan kebodohan #KERAjaanPNGagal ini sebhgian kami M40 turut TERJERUMUS ke dlm kelompok B60 (menurut DSAI). Kerana sebahgian M40 sudah tergelungsur ke dlm B40.

Lihat hari ini. M40 terus mengeluh. Era BN mereka diabaikan, era PH pun tak dibela tiba era PN lagi hancur M40 dikerjakannya. GILA.

M40 adalah Rakyat yg TERTINDAS dan TIDAK DIHARGAI meskipun mereka antara penggerak utama ekonomi mikro atau dlm negara.

Wallahualam

- Zus Din
01 Julai 2021

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1178673769303672&id=100014831801916

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...